Croaţia urmează să adere la zona euro la un curs de schimb de 7,5345 kuna pentru un euro, a declarat un oficial din apropierea acestui dosar pentru Bloomberg, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miniştrii europeni ai Finanţelor urmează să elimine, marţi seară, şi ultimul obstacol care stă în calea aderării Croaţiei la zona euro la începutul lui 2023, când va deveni cea de a 20-a ţară membră a zonei unice.

Scurta ceremonie de la Bruxelles vine după ce Comisia Europeană a recomandat ca ţării Adriatice cu 3,9 milioane de locuitori să i se permită adoptarea monedei unice. Anterior, executivul comunitar, a hotărât că această ţară îndeplineşte criteriile necesare pentru aderare inclusiv cele referitoare la inflaţie şi datorie publică.

Cursul de schimb kuna-euro, decis înaintea ceremoniei de marţi, este la fel cu cel stabilit în luna iulie 2020 cu prilejul intrării în anticamera euro, cunoscută sub denumirea de mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.).

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar.

Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.