Insulele Feroe au anunțat duminică că vor limita temporar numărul de delfini vânați de locuitorii lor la 500 pe an, o practică extrem de controversată, potrivit AFP.

Delfini masacrati in Insulele FaroeFoto: Valentina Crast / Sea Shepherd / SWNS / SWNS / Profimedia

"O limită anuală de captură de 500 de delfini cu laturi albe a fost propusă acum de Ministerul Pescuitului, cu titlu provizoriu, pentru 2022 și 2023", a precizat guvernul teritoriului autonom danez.

Cota a fost stabilită după "captura neobișnuit de mare" de 1.423 de delfini măcelăriți în septembrie anul trecut, se arată într-un comunicat.

"Unele aspecte ale acestei capturi au fost nesatisfăcătoare, în special numărul neobișnuit de mare de delfini uciși", a recunoscut el, adăugând: "Este puțin probabil ca acesta să fie un nivel sustenabil de captură (...) pe termen lung”.

O revizuire a acestei practici a fost lansată în februarie, după ce guvernul feroez a primit o petiție prin care se cerea interzicerea vânătorii tradiționale. Petiția a strâns aproape 1,3 milioane de semnături.

În tradiția feroeză, vânătorii înconjoară delfinii cu un semicerc larg de bărci de pescuit și îi conduc într-un golf puțin adânc, unde acestea eșuează. Pescarii de pe țărm ucid cetaceele cu cuțitele.

În fiecare vară, imaginile acestei vânători sângeroase țin prima pagină a ziarelor din întreaga lume și provoacă indignarea activiștilor pentru drepturile animalelor, care consideră această practică barbară.

Dar vânătoarea se bucură în continuare de un sprijin larg în Insulele Feroe, unde susținătorii subliniază că animalele au hrănit populația locală timp de secole.

Duminică, guvernul a subliniat că aceste capturi reprezintă un "supliment important pentru mijloacele de trai ale feroezilor" și a declarat că delfinii au fost capturați într-un mod "durabil" din punct de vedere ecologic.

Pe baza stocurilor actuale, guvernul a declarat că o cotă anuală de aproximativ 825 de delfini ar fi "în limitele sustenabile", dar a recomandat 500 ca limită provizorie.

După ce Comitetul științific al Comisiei pentru mamifere marine din Atlanticul de Nord își va da avizul, așteptat în 2024, acesta va revizui cota provizorie.

Guvernul a declarat că va evalua, de asemenea, procedurile folosite pentru uciderea delfinilor.