Donald Trump, care încearcă să își consolideze controlul asupra Partidului Republican înaintea alegerilor generale din noiembrie, a mers sâmbătă în Alaska pentru a face campanie pentru Sarah Palin, figura populistă americană despre care mulți observatori spun că i-a deschis calea, potrivit AFP.

Sarah PalinFoto: AGERPRES

El a continuat să întrețină misterul candidaturii sale în 2024 și să insiste asupra teoriei conspirației privind o victorie furată de Joe Biden la ultimele alegeri prezidențiale.

"Alegerile au fost fraudate, furate, iar țara noastră este acum distrusă sistematic", a declarat fostul președinte republican de la tribună.

"Am candidat de două ori, am câștigat de două ori", a spus el mulțimii de pe un stadion din Anchorage. "Și acum... S-ar putea să trebuiască să o fac din nou."

El venise să o susțină pe Sarah Palin, fostul guvernator al statului din nordul SUA, una dintre primele figuri ale mișcării populiste și anti-elită pe care Donald Trump a susținut-o.

Întoarcerea populistă

Sarah Palin, în vârstă de 58 de ani, candidează pentru singurul loc din Alaska în Camera Reprezentanților a SUA, rămas vacant după moartea subită a republicanului Don Young, care l-a ocupat timp de 49 de ani.

Ea a jucat un rol cheie în schimbarea populistă a Partidului Republican din ultimul deceniu, menită să capteze voturile alegătorilor albi din clasa muncitoare de la democrați, partidul actualului președinte Joe Biden.

Creștin-conservatoarea s-a aflat brusc în centrul atenției atunci când a fost aleasă de candidatul republican John McCain drept candidatul său la vicepreședinție în alegerile din 2008.

Ascensiunea ei a fost văzută de mulți ca deschizând calea pentru ascensiunea lui Donald Trump la Casa Albă, pe care a câștigat-o opt ani mai târziu.

Sarah Palin a spus publicului că l-a susținut încă de la începutul campaniei sale din 2016, deoarece miliardarul newyorkez o susținuse și înainte.

Toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților din SUA vor fi realeși la alegerile de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie.

Donald Trump încearcă să își consolideze controlul asupra Partidului Republican prin susținerea candidaților care îl favorizează în alegerile primare împotriva celor din dreapta republicană mai moderată, cu un succes mixt până acum.

Trump a venit de asemenea să o susțină pe candidata Kelly Tshibaka, care vrea să o destituie pe Lisa Murkowski, unul dintre puținii senatori republicani care au votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump în ianuarie 2021, în urma asaltului asupra Capitoliului.