Fostul președinte al Mexicului Luis Echeverria Álvarez (1970-1976), rămas în istorie pentru "războiul murdar" împotriva opozanților politici, a murit la vârsta de 100 de ani, a anunțat sâmbătă executivul țării, potrivit AFP.

Luis Echeverria ÁlvarezFoto: captura tv

"Transmit condoleanțe respectuoase familiei și prietenilor", a declarat președintele Andres Manuel Lopez Obrador într-un comunicat despre predecesorul său îndepărtat care a murit vineri seară.

Membru al Partidului Revoluționar Instituțional (PRI, aflat la putere timp de 70 de ani, până în 2000), Echeverria este acuzat că, în calitate de ministru de interne, a fost unul dintre responsabilii masacrului studenților de la 2 octombrie 1968 din Ciudad de Mexico și că, în calitate de președinte, a reprimat o altă mișcare studențească la 10 iunie 1971.

Avocat de profesie, Echeverria a fost primul președinte care a fost judecat, fiind acuzat de masacrarea a 200 de studenți în cartierul Tlatelolco, chiar înainte de Jocurile Olimpice din 1968 din Ciudad de Mexico.

Aflat în arest la domiciliu, a fost achitat în cele din urmă în 2009 din lipsă de probe.

Fostul președinte a fost acuzat de dispariții forțate în timpul "războiului murdar" împotriva grupurilor de opoziție din anii 1960-1980.

Echeverria a murit la două săptămâni după ce s-a anunțat că arhivele militare ale "războiului murdar" vor fi deschise pentru rudele victimelor.

Pe plan diplomatic, a sprijinit experimentul socialismului democratic din Chile și a primit refugiații chilieni în Mexic după răsturnarea lui Salvador Allende de către generalul Pinochet în septembrie 1973.

Tată a opt copii, Echeverría a fost ambasadorul Mexicului la UNESCO la Paris după ce a părăsit președinția.