Un judecător a ordonat joi "suspendarea imediată" a vaccinării copiilor din Uruguay cu Covid-19, până la publicarea contractelor dintre guvern și laboratorul Pfizer, precum și a "compoziției substanțelor" conținute în produs, scrie AFP.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Suspendarea, care îi afectează pe copiii cu vârsta sub 13 ani, va fi în vigoare până când "toate contractele de achiziție a acestor vaccinuri" și documentele "care detaliază compoziția substanțelor care urmează să fie administrate" vor fi publicate în întregime, precizează judecătorul Alejandro Recarey în decizia sa.

Judecătorul, care acționează în calitate de judecător suplinitor al unei instanțe administrative, a dat curs unei "acțiuni de protecție" depuse de un avocat pentru a suspenda administrarea vaccinului copiilor. Vaccinarea este permisă în țară pe bază de voluntariat începând cu vârsta de cinci ani.

Guvernul președintelui conservator Luis Lacalle Pou a anunțat că va face apel la această decizie.

Potrivit judecătorului, persoanele responsabile de minorii care sunt vaccinați trebuie să primească "un document care să le informeze în mod complet și clar" despre conținutul injecțiilor, beneficiile acestora, riscurile pe care le implică "precizând natura, probabilitatea și amploarea lor", precum și "efectele adverse deja detectate, în totalitatea lor".

Contractul dintre guvernul uruguayan și compania americană Pfizer pentru furnizarea de vaccinuri nu a fost făcut public în această țară sud-americană cu o populație de 3,5 milioane de locuitori.

Înainte de decizia de joi, guvernul a pus la îndoială imparțialitatea judecătorului Recaray, subliniind că acesta "și-a dat anterior cu părerea pe tema" vaccinului Covid-19.

Ministerul Sănătății a precizat joi pe Twitter că campania de vaccinare a țării se bazează pe "dovezile științifice disponibile".