Experții de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut un prim portret al pacienților care se îmbolnăvesc de variola maimuței bazându-se pe datele statistice pe care le-au colectat din țările afectate de această boală, relatează AFP, scrie Agerpres.

Variola maimuțeiFoto: MOSTAPHA TLIMAOUI / Alamy / Alamy / Profimedia

Cel mai des întâlnit profil este cel al unui bărbat cu vârsta sub 40 de ani, care locuieşte în Europa, are relaţii sexuale cu bărbaţi şi prezintă erupţii cutanate pe tot corpul şi febră.

Acesta este doar un portret brut, al cărui profil este reprezentativ pentru cel al majorităţii bolnavilor.

Cu 81,6% dintre cele 6.027 de cazuri înregistrate la nivel mondial, Europa rămâne de departe cea mai afectată regiune de valul actual de cazuri de variolă a maimuţei, depistat în luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic.

Care sunt cele mai afectate țări

Germania, Regatul Unit şi Spania sunt cele mai afectate ţări din lume, cu peste 1.000 de cazuri fiecare. Franţa avea 498 de cazuri la 6 iulie, conform cifrelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Aproximativ 99,5% dintre pacienţii care şi-au declarat sexul sunt bărbaţi, cu vârsta medie de 37 de ani, conform statisticilor OMS.

De asemenea, 60% dintre bolnavii care au furnizat informaţii despre orientarea lor sexuală - aproximativ o treime din numărul total de persoane afectate - se identifică drept homosexuali, bisexuali sau bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, potrivit raportului.

Boală din familia variolei, dar considerată mult mai puţin periculoasă, variola maimuţei se vindecă de obicei de la sine în două sau trei săptămâni.

OMS se va reuni din nou în curând

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat miercuri că o reuniune a Comitetului de urgenţă al organizaţiei pe această temă va avea loc cel târziu în săptămâna din 18 iulie.

La şedinţa sa anterioară din 23 iunie, Comitetul a refuzat să ridice actualul focar de cazuri la rangul de ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă al organizaţiei.

Cum se transmite variola maimuței și care sunt simptomele

Care sunt semnele clinice care indică prezența infecției? „Semnele clinice sunt reprezentate de erupție - aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului - febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați - un semn foarte important - frisoare, oboseală accentuată”.

Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite ușor.

Variola maimuței, explicată de dr. Florin Roșu, medic ATI, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași:

Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii: „Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”, spune medicul Florin Roșu.

Infecția cu virusul provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan, în câteva săptămâni, explică dr. Florin Roșu.

Citește și: