Vizitatorii străini se întorc pe insulele și la monumentele antice ale Greciei, ceea ce sporește speranțele pentru vitala sa industrie turistică după doi ani de turbulențe, deși impactul inflației ridicate înseamnă că o revenire la normalitate ar putea fi încă departe, transmite Reuters.

Concediu în GreciaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Turismul grec a suferit cel mai rău an din istorie în 2020, când pandemia COVID-19 a lovit industria călătoriilor la nivel mondial.

În acest an, în pofida adâncirii crizei globale a costului vieții și a prezenței continue a virusului, oficialii se așteaptă ca sectorul să genereze 80% din veniturile record de 18 miliarde de euro (18,4 miliarde de dolari) generate în 2019.

„După doi ani de pandemie dură, ne bucurăm că oaspeții noștri se întorc într-un sezon normal. Gradul de ocupare este ridicat pentru hotelurile noastre. Pentru restul verii, suntem optimiști", a declarat Babbis Voulgaris, un hotelier de pe insula Corfu din Marea Ionică.

Turismul reprezintă o cincime din economie și unul din cinci locuri de muncă, procente care sunt și mai mari în Corfu. Sectorul a început să se redreseze anul trecut și se așteaptă ca acesta să continue să crească în următorii doi ani, potrivit băncii centrale a Greciei.

Grecii spun că scumpirile sunt o mare problemă pentru ei

„Suntem foarte fericiți, mulțumiți", a declarat ministrul Turismului, Vassilis Kikilias, avertizând însă că pandemia, criza economică și războiul din Ucraina au creat un context „foarte, foarte dificil".

Confruntat cu scumpirea energiei și cu alte creșteri de prețuri exacerbate de război, precum și cu lipsa forței de muncă, Voulgaris - care conduce asociația hotelierilor din Corfu și face parte din consiliul de administrație al confederației de turism SETE - a fost de acord că sectorul se confruntă în continuare cu „o mulțime de probleme".

Michalis Minadakis, directorul general al complexului de lux Grecotel Cape Sounio din afara Atenei, a declarat că inflația din energie a atins niveluri „incredibile":

„Electricitatea s-ar putea scumpi cu 100%, la fel și gazul".

Cu toate acestea, cererea de călătorii a fost ridicată, iar rezervările pentru acest an au început încă de la Crăciunul trecut, a spus Minadakis, piața din Marea Britanie - în mod tradițional una dintre cele mai mari pentru Grecia - triplându-se față de 2019.

În general, „cred că 2022 va fi chiar mai bun decât 2019", a spus el.