Mașina folosită de primul lider al talibanilor, mollahul Omar, pentru a fugi și a scăpa de loviturile americane după 11 septembrie 2001 a fost găsită în estul Afganistanului, la 21 de ani după ce a fost îngropată în mod deliberat acolo, au declarat autoritățile, citate de France Presse.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această Toyota Corolla albă fusese îngropată într-o grădină dintr-un sat din provincia Zabul, în sud-estul Afganistanului, de către liderul taliban Abdul Jabbar Omari, care a ordonat dezgroparea ei în această săptămână.

Aceasta „este încă în stare bună, doar partea din față este puțin deteriorată", a declarat pentru AFP Rahmatullah Hammad, directorul de informare și cultură al provinciei Zabul. „Vehiculul a fost îngropat de mujahedini în memoria lui Omar în 2001 pentru a împiedica distrugerea lui", a declarat el.

Oficialii talibani au publicat fotografii ale mașinii plasate într-o groapă mare, parțial acoperită cu pământ, și dezgropată cu lopeți și târnăcoape.

„Mare monument istoric”, bun pentru Muzeul Național

Potrivit lui Rahmatullah Hammad, talibanii intenționează să predea vehiculul muzeului național din capitala Kabul, pentru a fi expus ca „mare monument istoric".

Talibanii au fost formați în Kandahar de către mollahul Omar, care a dus mișcarea islamistă radicală la putere în 1996, după un război civil sângeros, și a impus în țară o interpretare radicală a legii Sharia.

Afganistanul a devenit apoi un refugiu pentru grupările jihadiste, inclusiv pentru Osama bin Laden și al-Qaeda, artizanii atacurilor din 11 septembrie. Când talibanii au refuzat să-l predea pe bin Laden, SUA și aliații săi au lansat o operațiune militară masivă în țară și i-au alungat pe islamiști de la putere.

Oficiali talibani au spus săptămâna aceasta că mollahul Omar a fugit din Kandahar cu Toyota Corolla. Liderul istoric al mișcării a murit în 2013 în clandestinitate, însă autoritățile au ținut secretă moartea sa timp de mai mulți ani.

După două decenii de încercări de a stăpâni o rebeliune sângeroasă, Washingtonul și aliații săi din NATO și-au retras ultimele trupe din Afganistan în august anul trecut, când talibanii au preluat controlul asupra Kabulului printr-o ofensivă-fulger.