Pentru prima dată în istorie, activiştii de mediu dau în judecată o mare companie aeriană, acuzând faptul că iniţiativele sale de sustenabilitate sunt înşelătoare. Un ONG de mediu din Olanda spune că reclamele KLM și programul companiei de compensare a emisiilor de dioxid de carbon creează falsa impresie că zborurile sale nu vor agrava schimbările climatice, scrie BBC.

Avioane ale companiei KLMFoto: Stephen Barnes-Air Travel / Alamy / Profimedia

Activiştii de mediu spun că KLM practică greenwashing, acţiune de dezinformare a oamenilor într-un anumit sector sau industrie, cu alte cuvinte, că pretinde că ar face lucruri mai prietenoase cu mediul decât se întâmplă în realitate.

KLM, divizia olandeză a Air France-KLM, a difuzat reclame care oferă clienților "falsa impresie că zborurile sale nu vor agrava situația climatică", a anunţat miercuri organizația Fossielvrij, cu sediul la Amsterdam, care a deschis procesul la un tribunal din Amsterdam, potrivit Bloomberg.

Potrivit acţiunii înaintate în Ţările de Jos, publicitatea promovată de KLM încalcă legea consumatorului european şi denaturează afirmaţiile legate de sustenabilitate.

Cum răspunde KLM acuzaţiilor

În replică, KLM susţine că măsurile anunţate de companie se bazează pe argumente solide şi că publicitatea respectă legislaţia şi reglementările din domeniu.

KLM, care spune că a investit milioane de euro într-o flotă mai sustenabilă și că lucrează pentru atingerea obiectivului industriei de a avea emisii nete de carbon zero până în 2050, s-a întâlnit cu activiştii de mediu înainte de depunerea plângerii, dar nu a reușit să găsească o soluție.

"Cu siguranță nu ar fi în interesul nostru să ne dezinformăm clienții. Este responsabilitatea noastră să facem ca viitoarele călătorii să fie cât mai sustenabile posibil. Credem că comunicările noastre respectă legislația și reglementările aplicabile", a precizat compania aeriană într-o declarație trimisă agenției Reuters.

Activiştii de mediu susțin că aviația nu poate deveni sustenabilă suficient de repede pentru a îndeplini obiectivele climatice globale prin înlocuirea combustibilului fosil pentru avioane cu reacție, motoare îmbunătățite, eficiență sau alte tehnologii și doresc o reducere a numărului de zboruri.