Papa Francisc a declarat că vrea să acorde femeilor mai multe funcții de conducere în cadrul Sfântului Scaun și a dezvăluit că, pentru prima dată, va numi femei în comitetul Vaticanului, până acum exclusiv masculin, care îl ajută să selecteze episcopii lumii.

Papa FranciscFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Rolul femeilor în ierarhia Vaticanului a fost unul dintre numeroasele subiecte referitoare la biserică și la nivel internațional pe care suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, le-a discutat într-un interviu exclusiv cu Reuters în reședința sa de la Vatican.

Noua constituție pentru administrația centrală a Sfântului Scaun, care a intrat în vigoare luna trecută, permite oricărui catolic botezat, inclusiv laici bărbați și femei, să conducă majoritatea departamentelor Vaticanului.

„Sunt deschis pentru a le oferi (femeilor) o oportunitate", a spus el în interviul în care a discutat și despre noua constituție pentru administrația centrală, cunoscută sub numele de Curie.

El a menționat că anul trecut, pentru prima dată, a numit o femeie în poziția numărul doi în cadrul guvernării Vaticanului, făcând-o pe sora Raffaella Petrini cea mai înaltă în grad în cel mai mic stat din lume.

Papa Francisc: „Lucrurile se deschid un pic”

„Două femei vor fi numite pentru prima dată în comisia pentru alegerea episcopilor din cadrul Congregației pentru Episcopi", a spus el. Măsura, care nu a fost anunțată oficial, este extrem de semnificativă deoarece femeile vor avea pentru prima dată un cuvânt de spus în numirea episcopilor din lume, care sunt toți bărbați.

„În acest fel, lucrurile se deschid un pic", a spus el.

Francisc nu a spus ce femei vor fi numite în Congregație, și nici când va fi anunțată oficial numirea lor. Membrii comisiei, care este formată acum din cardinali, episcopi și preoți, se întâlnesc de obicei de două ori pe lună la Roma.

Întrebat ce alte departamente de la Vatican ar putea fi, posibil, conduse de un laic sau de o laică, Francisc a sugerat că acestea ar putea include departamentul pentru Educație și Cultură Catolică și Biblioteca Apostolică. În prezent, acestea sunt conduse de bărbați clerici.

Francisc a numit deja un număr de femei, atât călugărițe, cât și laice, la departamentele Vaticanului. Anul trecut, el a pus-o pe călugărița italiană Sora Alessandra Smerilli în poziția numărul doi în cadrul biroului de dezvoltare al Vaticanului, care se ocupă de probleme legate de justiție și pace.

În plus, Francisc a numit-o pe Nathalie Becquart, o franțuzoaică membră a Surorilor Misionare Xaviere, în funcția de co-secretar al Sinodului Episcopilor, care pregătește marile întâlniri ale episcopilor din întreaga lume, care au loc o dată la câțiva ani.

Printre femeile laice care ocupă deja funcții de conducere la Vatican se numără Barbara Jatta, prima femeie director al Muzeelor Vaticanului, și Cristiane Murray, director adjunct al Biroului de presă al Vaticanului. Ambele au fost numite de Francisc.