Ucraineanca Marina Viazovska, profesoară la École Polytechnique Fédérale din Lausanne, în Elveţia, este a doua femeie care a câştigat această distincție în cei peste 80 de ani de istorie ai celui mai prestigios premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică, echivalentul Premiului Nobel, notează AFP. Alături de ea alți trei matematiceni au fost premiați marți de Uniunea Internaţională de Matematică pentru „descoperirile excepţionale”.

Ucraineanca Marina Viazovska, profesoară de matematică în Elveţia, este a doua femeie care a câştigat medalia FieldsFoto: Vesa Moilanen / AFP / Profimedia

Patru matematicieni au primit marţi, la Helsinki, medalia Fields, care omagiază ”descoperirile excepţionale” ale cercetătorilor sub 40 de ani, respectiv francezul Hugo Duminil-Copin, ucraineanca Marina Viazovska, a doua femeie care a primit această distincţie prestigioasă din 1936, americanul June Huh şi britanicul James Maynard.

A doua femeie care câştigă acest premiu prestigios, Marina Viazovska s-a născut în urmă cu 37 de ani la Kive, în Ucraina, în fosta Uniune Sovietică. Din 2017, ea este profesor la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, în Elveţia.

Marina Viazovska a primit premiul pentru rezolvarea unei versiuni a unei probleme geometrice veche de secole.

Aceasta a demonstrat cea mai bună modalitate de a împacheta sferele în opt dimensiuni pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.

Cine a mai primit o medalie Fields

Francezul Hugo Duminil-Copin, în vârstă de 36 de ani, îşi dedică munca ramurii matematice a fizicii statistice. Numit profesor la vârsta de 29 de ani, matematicianul îşi împarte timpul între Institutul de Studii Ştiinţifice Avansate, de lângă Paris, şi Universitatea din Geneva.

El a fost premiat pentru rezolvarea mai multor ”probleme de lungă durată în teoria probabilistică a tranziţiilor de fază”, care au deschis ”mai multe direcţii noi de cercetare”, potrivit juriului.

Britanicul James Maynard, în vârstă de 35 de ani, este profesor la Universitatea Oxford din Regatul Unit şi a primit medalia ”pentru contribuţiile (sale) la teoria analitică a numerelor, care au condus la progrese majore în înţelegerea structurii numerelor prime şi în aproximarea diofantică”.

Ultimul laureat, Jane Hun, în vârstă de 39 de ani, este profesor la Universitatea Princeton din Statele Unite şi a fost selectat pentru că a ”transformat” domeniul geometriei combinatorii.

Ce este medalia Fields

Medalia, acordată de Uniunea Internaţională de Matematică, celebrează ”descoperirile excepţionale” ale cercetătorilor sub 40 de ani.

Premiul este acordat o dată la patru ani şi este considerat echivalentul unui Nobel în matematică.

Anunţul câștigătorilor a fost făcut în cadrul unei ceremonii la Helsinki, ca parte a Congresului Internaţional al Matematicienilor.

Ceremonia ar fi trebuit să aibă loc iniţial la Sankt Petersburg, dar a fost mutată la Helsinki din cauza războiului din Ucraina.

În 2014, iranianca Maryam Mirzakhani, care a murit de cancer trei ani mai târziu, a fost prima femeie care a câştigat medalia Fields, a cărei istorie a început în anul 1936.

(surse Agerpres, news.ro și The Guardian)