Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au anunțat luni că vor acorda ajutoare financiare de miliarde de dolari pentru ca populația lor să facă față inflației, potrivit AFP.

Riad, capitala Arabiei SauditeFoto: Jonathan Nelson / Alamy / Profimedia Images

În regatul saudit, un decret regal "aprobă alocarea unui sprijin financiar în valoare de 20 de miliarde de ryals (5,1 miliarde de euro) pentru a face față impactului creșterii prețurilor la nivel mondial", potrivit agenției oficiale de presă saudite SPA.

Aproximativ jumătate din această sumă va fi plătită în numerar beneficiarilor de asistență socială, a precizat aceeași sursă.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a suferit mai puțin din cauza inflației decât alte țări și chiar a beneficiat de creșterea prețurilor petrolului de la invazia rusă în Ucraina.

În aprilie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat că PIB-ul regatului saudit va crește cu 7,6% în 2022.

Dar, în ciuda controalelor stricte ale presei, utilizatorii de internet s-au plâns de creșterea prețurilor, inclusiv prin apeluri pe Twitter de boicotare a ouălor și a unei renumite companii producătoare de lactate.

Indicele prețurilor de consum a crescut la 2,2% în mai, cu o creștere de 4,2% pentru alimente și băuturi și de 4% pentru transporturi.

O altă țară petrolieră din Golf, Emiratele Arabe Unite, a anunțat o dublare a ajutorului pentru cele mai sărace familii, deși acest sprijin este disponibil doar pentru cetățenii lor, 10% din populație.

Programul de ajutor pentru familiile cu venituri mici ar trebui să crească de la 14 la 28 de miliarde de dirhami (7 miliarde de euro), la ordinul președintelui, șeicul Mohammed ben Zayed, potrivit agenției de presă WAM, iar toate ajutoarele existente vor fi majorate.

Potrivit celor mai recente previziuni ale FMI, inflația ar trebui să ajungă la 3,7% în acest an, față de 0,2% în 2021.

Țara, care este unul dintre cei mai mari exportatori de țiței din lume, este una dintre puținele din Golf care permite ca prețul benzinei să urmeze cursurile internaționale.