Străzile orașului saudit Mecca sunt pline de pelerini îmbrăcați în alb, veniți din întreaga lume pentru a efectua pelerinajul de hajj (unul din cei „cinci stâlpi” ai islamului), după doi ani de restricții drastice legate de pandemia Covid-19, scrie AFP.

Pelerinajul de la MeccaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pentru prima dată din 2019, cel mai sfânt oraș al islamului va primi un milion de credincioși, dintre care 850.000 din străinătate, pentru pelerinajul anual, ale cărui rituri încep oficial miercuri.

"Este o fericire absolută", a declarat Abdel Qader Kheder, un pelerin sudanez, pentru AFP. "Aproape că nu-mi vine să cred că sunt aici. Mă bucur de fiecare moment.

În 2021, pentru a limita răspândirea virusului, doar 60.000 de rezidenți ai Arabiei Saudite au fost autorizați să facă pelerinajul și abia 1.000 în anul precedent - față de 2,5 milioane de musulmani din întreaga lume în 2019.

Unul dintre cei cinci piloni ai islamului,hajj constă într-o serie de ritualuri care trebuie să fie îndeplinite timp de cinci zile în Mecca și în regiunea înconjurătoare de către orice musulman care își permite, cel puțin o dată în viață.

Unii pelerini au început luni primul ritual la Marea Moschee din Mecca, înconjurând de șapte ori Kaaba, o structură cubică neagră înaltă de 15 metri, la care credincioșii musulmani merg să se roage.

"Când am văzut Kaaba pentru prima dată, am început să plâng", a declarat Mohamed Lotfi, un tânăr pelerin egiptean.

Maytof Ali, un marocan în vârstă de 65 de ani, se consideră norocos că se află la Mecca, deoarece a fost tras la sorți în cadrul sistemului de loterie instituit de autorități.

"Este pentru prima dată când fac hajj. Mulți oameni au aplicat, dar au avut ghinion.

Revenirea p