Turiștii ruși ce își fac concediul în Turcia au început să se plângă pe rețelele de socializare că primesc pliante care îi informează că sejurul lor va finanța producția de drone Bayraktar TB-2 ce vor fi trimise Ucrainei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informația a fost dezvăluită de canalul NEXTA TV fondat de disidentul bielorus Roman Protasevici, administratorii săi distribuind o fotografie cu unul dintre pliantele în cauză și o captură de ecran cu turiștii ruși care se plâng de situație pe canalul de Telegram al unei agenții de turism.

„Mulțumiri din partea poporului ucrainean pentru finanțarea producției dronelor Bayraktar. În fond, taxe plătite prin recreația voastră vor merge de asemenea la producția dronelor turcești care vor fi transferate Forțelor Aeriene ale Ucrainei”, notează unul dintre pliante.

Merită amintit totuși că, în pofida mesajului de pe pliant, compania Baykar din Istanbul care produce dronele este una privată.

Turcia, una dintre destinațiile favorite ale turiștilor ruși

La sfârșitul lunii iunie reprezentanții companiei turcești au anunțat că vor dona Ucrainei 3 drone Bayraktar TB-2 după ce o campanie de crowdfunding demarată de un fost actor ucrainean devenit politician a reușit să strângă cei 20 de milioane de dolari necesare pentru achiziționarea lor în doar 3 zile.

„Baykar nu va accepta plata pentru TB2-uri și va trimite cu titlu gratuit 3 aeronave fără pilot pe frontul de război ucrainean”, preciza comunicatul care îndemna ca banii strânși din donații să fie folosiți pentru ajutorarea ucrainenilor de rând.

Anterior, Baykar anunțase că va dona o altă dronă forțelor armate ucrainene după ce lituanienii au strâns banii pentru cumpărarea acesteia, tot în urma unei campanii de donații.

Turcia este una dintre destinațiile de concediu favorite ale rușilor, fiind foarte probabil ca numărul turiștilor din Rusia ce aleg să își facă vacanța în Turcia să crească semnificativ sezonul acesta după ce Uniunea Europeană și alte state și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești.

Potrivit unor estimări, în jur de 4,7 milioane din cei 24,7 milioane de turiști străini care au vizitat Turcia anul trecut au fost ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.