Jurnalista Al Jazeera Shireen Abu Akleh a fost probabil ucisă neintenționat de focurile de armă ale israelienilor, dar anchetatorii independenți nu au putut ajunge la o concluzie definitivă cu privire la originea glonțului care a lovit-o, a declarat luni Departamentul de Stat al SUA, relatează Reuters.

Protest al jurnaliștilor palestinieni după uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh de la postul Al Jazeera, în timpul unei operaţiuni a armatei israeliene în CisiordaniaFoto: Ashraf Amra / apaimages / Sipa Press / Profimedia

Abu Akleh a fost ucisă pe 11 mai în timpul unui raid israelian în Cisiordania ocupată.

Coordonatorul de Securitate al SUA (USSC), după ce a rezumat investigațiile atât ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) cât și ale Autorității Palestiniene, a concluzionat că focuri de armă din pozițiile israeliene sunt probabil responsabile pentru moartea lui Abu Akleh, a spus Departamentul de Stat.

„USSC nu a găsit niciun motiv să creadă că acest lucru a fost intenționat, ci mai degrabă rezultatul unor circumstanțe tragice din timpul unei operațiuni militare conduse de IDF împotriva facțiunilor Jihadului Islamic Palestinian”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Cu toate acestea, în analiza criminalistică efectuată de examinatori terți sub monitorizarea USSC, experții balistici au stabilit că glonțul a fost grav deteriorat, ceea ce a împiedicat o concluzie clară cu privire la originea sa, a spus Departamentul de Stat.

Palestinienii au spus că armata israeliană a ucis-o în mod deliberat pe Abu Akleh. Israelul a negat acest lucru, spunând că este posibil să fi fost lovită de un glonț rătăcit al armatei sau de un glonț de la unul dintre oamenii înarmați palestinieni care se confruntau cu forțele sale la fața locului.

Biroul pentru drepturile ONU spune că descoperirile sale sugerează că jurnalista Al Jazeera a fost ucis de forțele israeliene.

Soldatul israelian a împușcat în mod deliberat reporterul Al Jazeera, spun oficialii palestinieni.