Procurorul general al Olandei a anunțat luni că autoritățile au arestat un bărbat polonez suspectat de organizarea asasinării lui Peter De Vries, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de investigație olandezi, relatează Reuters.

Peter R. De Vries (Facebook)Foto: Hotnews

„Un suspect a fost arestat, un bărbat polonez în vârstă de 27 de ani, pentru coordonarea bărbaților care au comis crima”, a declarat luni pentru Reuters Brechtje van de Moosdijk, purtătorul de cuvânt al procurorului general olandez.

De Vries a murit la jumătatea lunii iulie a anului trecut după ce a fost împușcat în plină stradă în Amsterdam cu o săptămână înainte.

Uciderea sa a șocat Olanda, De Vries fiind unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de investigație din Olanda și autorul mai multor cărți best seller despre crima organizată olandeză. El a scris inclusiv cartea despre răpirea magnatului berii Freddy Heineken și a poveștii uluitoare din spatele acesteia.

De Vries avea 64 de ani în momentul morții sale.

Suspecții puși sub acuzare pentru asasinarea lui Peter De Vries

Luna trecută procurorii olandezi au cerut închisoare pe viață, pedeapsa maximă, pentru bărbatul suspectat de împușcarea lui De Vries și a șoferului mașinii implicate în asasinare.

Magistrații l-au pus sub acuzare pe Delano Geerman, un tânăr olandez în vârstă de 22 de ani, pentru asasinare în timp ce un alt cetățean polonez, Kamil Egiert a fost pus sub acuzare pentru ajutarea acestuia. Ambii au fost acuzați de crimă și posesie ilegală de arme.

Geerman a refuzat să comenteze acuzațiile iar Egiert susține că a fost doar un șofer, fără a fi implicat propriu-zis în crimă.

Cei doi au fost arestați la câteva ore de la comiterea crimei pe o autostradă olandeză în mașina folosită pentru a fugi de la locul faptei. Polițiștii olandezi afirmă că în autovehicul a fost găsită arma despre care se crede că a fost folosită pentru a-l ucide pe jurnalist.

Deocamdată nu este clar dacă polonezul suspectat de organizarea asasinării va fi judecat alături de ceilalți doi bărbați sau va fi pus sub acuzare într-un proces separat.

Cine ar fi ordonat asasinarea jurnalistului olandez

În momentul asasinării sale De Vries era consilierul unui martor al statului olandez împotriva lui Ridouan Taghi, un baron al drogurilor olandez cu origini marocane.

În 2019 un avocat ce îl reprezenta pe același martor a fost la rândul său ucis și împușcat pe o stradă din Amsterdam.

Taghi este în prezent judecat în Olanda pentru trafic de droguri și alte crime. El nu a fost deocamdată acuzat oficial de comandarea asasinării lui De Vries sau a avocatului martorului consiliat de acesta.

În momentul arestării sale în Dubai în 2019 Taghi era cel mai căutat bărbat în Olanda, autoritățile punând o recompensă record de 100.000 de euro pentru informații ce pot duce la capturarea sa.