Un hacker afirmă că a accesat o bază de date uriașă a poliției din Shanghai, reușind să fure datele personale a un miliard de cetățeni chinezi ca parte a uneia dintre cele mai mari breșe de date din istorie, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hackerul anonim care se identifică prin porecla de „ChinaDan” a făcut anunțul pe un forum săptămâna trecută, oferind peste 23 de terabiți (TB) de date pentru 10 bitcoini, echivalentul a aproximativ 200.000 de dolari.

„În 2022 a fost scursă baza de date a Poliției Naționale din Shanghai (SHGA). Baza de date conține numeroși terabiți de date și informații asupra unui miliard de cetățeni chinezi”, afirmă postarea făcută de acesta pe Breach Forum, adăugând că printre informații se numără nume, adrese, date de naștere, numere ale actelor de identitate, numere de telefon și caziere.

Autoritățile din Shanghai nu au dat curs solicitărilor de a comenta informația însă postarea făcută de hacker era deja pe larg discutată pe platformele social media din China, în special pe Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter.

Hashtag-ul „data leak” a fost blocat de Weibo duminică după-masa.

Hackerul ar fi provocat una dintre cele mai mari breșe de date din istorie

Kendra Schaefer, director în cadrul unei companii de securitate cibernetică din Beijing, afirmă într-o postare făcută pe Twitter că este greu să diferențiezi adevărul de zvonuri dar că, dacă informația se confirmă, aceasta ar reprezenta „una dintre cele mai mari și mai grave breșe de date din istorie”.

Zhao Changpeng, CEO-ul platformei de tranzacționare a criptomonedelor Binance, a anunțat luni că aceasta a întărit măsurile de verificare a identității utilizatorilor după ce analiștii săi au detectat vânzarea pe dark web a datelor a un miliard de rezidenți „ai unei țări din Asia”.

Changpeng nu a făcut referire directă la poliția din Shanghai.

Informația privind breșa de date din China vine după ce în luna aprilie guvernul american a legat hackeri nord-coreeni de cel mai mare jaf de criptomonede din istorie.