Un uriaș bloc de gheață s-a desprins duminică de pe ghețarul Marmolada, din Alpii din nordul Italiei, provocând o avalanșă care a ucis cel puțin șase persoane și a rănit alte nouă, au anunțat serviciile de intervenție, potrivit agenției italiene de presă ANSA. Primele informții vorbeau despre dispariția și a unor români, însă, potrivit MAE, aceștia sunt în afara oricărui pericol.

Un ghețar care s-a prăbușit a provocat o avalană în Alpii ItalieniFoto: Pierre TEYSSOT / AFP / Profimedia

UPDATE 15:00 Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe anunță că potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români. MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță.

Bilanțul provizoriu este de 6 morți, 9 răniți și aproximativ 20 de dispăruți după avalanșa provocată duminică de ghețarul Marmolada din Alpii italieni, a declarat pentru ANSA Gianpaolo Bottacin, consilier regional pentru protecție civilă din Veneto.

„Situația evoluează și este dificil, în acest moment, să dăm o explicație precisă a ceea ce s-a întâmplat”, a spus Gianpaolo Bottacin.

Patru dintre cele șase victime au fost identificate. Trei dintre ei sunt cetățeni italieni, iar al patrulea este de naționalitate cehă.

Un bărbat și o femeie urmează să fie identificați. Printre cei dispăruți se numără cu siguranță italieni, germani, cehi și români, relatează ANSA.

Între timp, rudele victimelor și ale celor dispăruți au sosit la Canazei.

Căutările celor dispăruți au continuat și în timpul nopții.

Ghețarul Marmolada este cel mai mare ghețar din Dolomiți (Alpi), situat pe versantul nordic al muntelui Marmolada.