Președintele Uzbekistanului a afirmat duminică că recentele manifestaţii antiguvernamentale care au avut loc în republica autonomă Karakalpakstan (nord-vest) s-au soldat cu „victime”, în această ţară autoritară din Asia Centrală unde opoziția este ferm reprimată, relatează AFP.

Președintele Uzbekistanului, Șavkat MirziyoyevFoto: - / Sputnik / Profimedia

„Din păcate, există victime în rândul civililor și al forțelor de ordine”, a afirmat Șavkat Mirziyoyev, citat de serviciul său de presă, în timpul unui discurs susținut în Karakalpakstan.

El nu a precizat însă numărul victimelor și nici nu a indicat dacă este vorba despre morți sau răniți.

În urmă cu o zi, autorităţile din Uzbekistan au anunţat că au efectuat mai multe arestări, la o zi după una din rarele manifestaţii antiguvernamentale din această ţară cu regim autoritar, manifestaţii care au avut loc în regiunea autonomă Karakalpakstan.

„Un grup format din organizatori de revolte şi din persoane care s-au opus activ forţelor de ordine a fost arestat”, au transmis sâmbătă parlamentul, guvernul şi poliţia din Republica Karakalpakstan, într-un comunicat.

Conform sursei citate, „suspecţii au încercat să ocupe clădiri publice” în timpul unei manifestaţii care a avut loc vineri în Nukus, capitala regională. Mii de persoane au manifestat împotriva unui proiect de reformă constituţională care ar urma să fie aprobat prin referendum în lunile următoare.

Proiectul prevede ca această republică deşertică de două milioane de persoane, una dintre cele mai sărace regiuni din ţară, să îşi piardă oficial statutul „suveran” şi dreptul de a organiza un referendum asupra autodeterminării.

Manifestaţiile spontane sunt foarte rare şi ilegale în Uzbekistan, cea mai populată dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală, cu circa 35 de milioane de locuitori.

  • Karakalpakstan, situat în nord-vestul Uzbekistanului, este patria karakalpacilor, un grup etnic minoritar distinct, cu o limbă proprie, iar actuala constituție uzbecă o descrie ca o republică suverană în cadrul Uzbekistanului, care are dreptul de a se separa prin organizarea unui referendum.
  • Noua versiune a constituției - asupra căreia Uzbekistanul intenționează să organizeze un referendum în lunile următoare - nu va mai menționa suveranitatea Karakalpakstanului sau dreptul la secesiune.