Părerile alegătorii din Scoţia sunt împărţite în privinţa organizării unui al doilea referendum privind independenţa în 2023, potrivit unui nou sondaj citat sâmbătă de PA Media/dpa, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sondajul realizat de Panelbase pentru The Sunday Times a arătat că 44% dintre alegători şi-au exprimat opoziţia faţă de organizarea unui referendum, în timp ce 43% au spus că sunt de acord. Unul din zece respondenţi a spus că nu susţine, dar nici nu se opune organizării unui referendum, în timp ce 3% au spus că nu ştiu.

Sondajul Panelbase a fost organizat săptămâna trecută pe un eşantion de 1.010 de alegători, înainte ca prim-ministrul Nicola Sturgeon să anunţe marţi că intenţionează să organizeze un referendum pe 19 octombrie 2023.

Dezvăluirea datei propuse a venit după ce guvernul scoţian lansase proiectul de lege pentru un referendum de independenţă în martie 2021, document în care era exprimată dorinţa organizării acestuia în prima jumătate a mandatului parlamentar.

Aproximativ 48% dintre respondenţii au confirmat că vor susţine independenţa Scoţiei, în timp ce aproape 47% au spus că vor sprijini rămânerea Scoţiei în cadrul Regatului Unit.

5% au răspuns că nu ştiu în ce direcţie va merge votul lor.

Până în prezent, guvernul Regatului Unit a refuzat să îşi dea acordul pentru organizarea unui referendum privind independenţa invocându-l pe cel din 2014 ca pe un eveniment "o dată la o generaţie".

Premierul Sturgeon a anunţat că se va adresa Curţii Supreme din Marea Britanie pentru a stabili legalitatea organizării unui vot fără sprijinul parlamentului de la Londra. În cazul în care şi aceste demers va fi respins, guvernul scoţian a declarat că următoarele alegeri generale ale parlamentului britanic vor fi un "referendum de facto" privind viitorul Scoţiei în cadrul uniunii.