Autorităţile germane au predat vineri reprezentanţilor Nigeriei primele două sculpturi dintr-o serie de peste 1.100 de artefacte cu o valoare inestimabilă cunoscute sub denumirea de bronzurile de Benin, furate de europeni în secolul al XIX-lea, relatează Agerpres.

​Germania a predat Nigeriei primele bronzuri de Benin furate în perioada colonialăFoto: BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia

Soldaţii britanici au furat circa 5.000 de artefacte - sculpturi elaborate şi plachete, cele mai vechi dintre datând din secolul al XIII-lea - când au invadat regatul Benin, situat în sud-vestul Nigeriei de astăzi, în 1897.

Bunurile furate au ajuns în muzee din diverse părţi ale Europei şi din Statele Unite.

„Aceasta este o poveste a colonialismului european. Nu ar trebui să uităm că Germania a jucat un rol activ în acest capitol de istorie”, a spus ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, cu prilejul unei ceremonii care a marchat transferul, desfăşurată la Berlin.

Primele două statuete din bronz, una reprezentând capul unui rege, cealaltă înfăţişând un rege şi pe cei patru slujitori ai săi, vor fi repatriate de ministrul nigerian de Externe, Zubairu Dada, şi de ministrul Culturii, Lai Mohammed, prezenţi la ceremonie.

„Sunt încântat să fac parte din acest eveniment favorabil care, în opinia mea, va rămâne una dintre cele mai importante zile dedicate celebrării moştenirii culturale africane”, a spus Dada.

„Recunoaştem atrocităţile oribile comise în perioada colonială”

Decizia Germaniei de a realiza una dintre cele mai ample repatrieri de artefacte istorice de până acum reflectă conştientizarea în Europa a relevanţei politice pe care furturile din perioada colonială şi violenţele din trecut o au în continuare.

„Recunoaştem atrocităţile oribile comise în perioada colonială, a spus ministrul Culturii din Germania, Claudia Roth. „Recunoaştem rasismul şi sclavia... nedreptatea şi trauma care au lăsat cicatrici vizibile până în ziua de astăzi”.

Germania va sprijini finanţarea unui muzeu care ar urma să fie construit în Benin City şi unde vor fi găzduite bronzurile repatriate.