Mai multe manifestații au avut loc vineri seară în diferite orașe spaniole în semn de protest față de tragedia de la Melilla, în urma căreia și-au pierdut viața cel puțin 23 de migranți africani care au încercat să intre în 24 iunie în enclava spaniolă din Maroc, potrivit AFP.

Nordul MaroculuiFoto: Google Maps

La Barcelona, Malaga, Vigo, San Sebastian sau chiar în orașul Melilla, unde a avut loc tragedia, mai multe mii de persoane s-au adunat la apelul a numeroase grupuri care au dorit să denunțe "politicile de migrație, materializate în brutalitatea poliției și militarizarea frontierelor".

Cel puțin 23 de persoane, dintre care mulți sudanezi, au murit, potrivit autorităților marocane, când aproximativ 2.000 de migranți au încercat să treacă gardul înalt de sârmă care separă Melilla de orașul marocan de frontieră Nador.

Această tragedie, cea mai grea înregistrată vreodată la granița dintre Maroc și Ceuta și Melilla, singurele granițe ale UE de pe continentul african, a provocat indignare internațională, inclusiv cuvinte neobișnuit de dure din partea ONU, precum și deschiderea a trei anchete (două în Spania, una în Maroc).

Cu toate acestea, ONG-urile susțin că bilanțul este chiar mai mare și menționează "cel puțin 37 de migranți" uciși.