Ferdinand Marcos, fiul liderului filipinez alungat de la putere în urmă cu 36 de ani de o revoltă populară, a fost învestit joi în mod oficial în funcția de președinte al țării, promițând unitate și un viitor mai bun, relatează Reuters.

Ferdinand Marcos Jr. alaturi de cei doi fii ai saiFoto: Ted Aljibe / AFP / Profimedia Images

În vârstă de 64 de ani, Marcos a câștigat detașat alegerile prezidențiale de luna trecută, reușind să profite de eforturile duse de ani de zile de familia sa bogată pentru recâștigarea președinției și transformarea imaginii sale după alungarea de la putere în 1986.

„Suntem aici să reparăm o cază divizată, să o întregim din nou și să fim din nou puternici împreună”, a declarat noul președinte în discursul de inaugurare care a amintit de sloganurile de unitate folosite în campania electorală.

Într-un discurs înflăcărat de 30 de minute ținut alături de sora sa Imee, o senatoare, și mama sa Imelda, o fostă deputată, Marcos Jr. le-a mulțumit alegătorilor pentru „cel mai mare mandat electoral din istoria democrației filipineze”, promițând că țara va ajunge departe sub el.

Abuzurile comise de regimul Marcos în Filipine

Tatăl său, Ferdinand Marcos, a condus Filipinele timp de două decenii începând cu 1965, aproape jumătate din această perioadă fiind în timpul unei legi marțiale care i-a permis să își extindă puterile până când o revoluție populară l-a dat jos și a forțat familia sa în exil.

Mii de opozanți au fost încarcerați, uciși sau au dispărut în timpul celor 20 de ani când a condus țara, numele familiei Marcos devenind sinonim cu corupția, extravaganța și delapidarea a miliarde de dolari din fondurile statului.

Familia Marcos neagă până în prezent că a sustras bani din visteria statului.

„Eu nu sunt aici să vorbesc despre trecut. Sunt aici să vă spun despre viitor”, le-a zis Marcos Jr. joi miilor de susținători ai săi înarmați cu steaguri și îmbrăcați în roșu, o culoare asociată cu tatăl său. „Nu ne uităm în urmă nici cu furie, nici cu nostalgie”, a mai spus noul lider al Filipinelor.

Marcos Jr. și-a bazat campania electorală pe rescrierea istoriei

Acesta, care seamănă puternic cu tatăl său răposat, a apărat moștenirea fostului dictator, spunând că va încerca să se ridice la nivelul reușitelor sale.

„Am cunoscut odată un om care a văzut ce puține lucruri s-au făcut de la independență... dar el a făcut treabă. Uneori cu sprijinul necesar, alteori fără el, așa va fi și cu fiul lui. Așa că nu veți găsi scuze de la mine”, a mai spus el.

Însă sute de persoane au protestat în apropiere, furioase din cauza a ceea ce criticii noului președinte spun că a fost o campanie electorală concentrată pe mistificarea și rescrierea istoriei, în special a abuzurilor comise în timpul mandatului tatălui său.

Cu bannere pe care scria „Respingeți-l pe Marcos”, protestatarii s-au strâns în Plaza Miranda, unde unii dintre opozanții fostului dictator au fost uciși într-un atac cu bombă despre care autoritățile au spus că a fost comis de comuniști.

Marcos și-a făcut campanie cu sloganul „ne vom înălța din nou împreună”, invocând nostalgia față de regimul tatălui său despre care familia și susținătorii săi spun că a fost o epocă de aur a Filipinelor.