Germania va elimina din birocrația necesară pentru ca o persoană să își schimbe în mod legal numele și genul ca parte a unui plan prezentat joi de guvernul condus de Olaf Scholz care urmează să abroge o lege din 1980 care reglementează procesul, relatează Reuters.

Miting pentru drepturile persoanelor transgenFoto: Flickr - Ted Eytan

Persoanele transgen, intersex și „non-binare” vor putea în viitor să își schimbe detaliile de pe actele de identitate printr-o simplă vizită la registrul civil local, potrivit proiectului de lege redactat de cabinetul lui Scholz, o alianță între social-democrați, verzi și liberalii de la FDP.

Persoanele care nu se identifică prin genurile „masculin” sau „feminin” nu vor mai avea nevoie de un certificat medical sau să treacă printr-un proces îndelungat și costisitor în instanță care până acum presupunea ca genul unei persoane să fie evaluat de către doi experți și un judecător.

Guvernul german denunță o lege „degradantă”

„Legea actuală îi tratează pe cei afectați de parcă ar fi bolnavi. Nu există nicio justificare pentru acest lucru”, a declarat ministrul german al Justiției Marco Buschmann, un membru al FDP.

Ministrul Familiilor, Lisa Paus de la Partidul Verde, a descris actuala legislație privind persoanele transex ca fiind „degradantă” și a declarat că „o vom abroga în sfârșit și înlocui cu o lege modernă privind autodeterminarea”.

Noua lege le va permite inclusiv tinerilor de peste 14 ani să își schimbe numele sau genul pe actele de identitate însă un judecător le va putea respinge cererea în cazul în care părinții acestora nu susțin modificarea dorită de copiii lor.