Rata inflației din Germania crește în continuare, chiar dacă mai puțin decât fusese estimat. În iunie, prețurile de consum au crescut în medie cu 0,1% față de luna mai, în timp ce se aștepta o creștere de + 0,3% , scrie presa italiană.

InflatieFoto: Dreamstime.com

Anual, indicele prețurilor de consum marchează o creștere de 7,6% față de procentul estimat de 8% și de cel + 7,9% înregistrat în luna mai.

Creșterile preţurilor bunurilor energetice (+ 38%) și produselor alimentare (+ 12,7%) rămân foarte puternice. Subvențiile guvernamentale pentru transport și combustibili au contribuit la limitarea ratei inflației.

În Spania, preţurile au crescut mai mult decât fusese stimat, indicele general situându-se acum la 10%, în creștere bruscă de la procentul de 8,5% din luna mai. Prețurilor au urcat vertiginos și în Belgia, unde inflația a crescut la 9,65%, cel mai ridicat nivel din octombrie 1982 . Vineri, ISTAT va publica prima estimare a evoluției prețurilor italiene, iar Eurostat va comunica date referitoare la întreaga zonă euro.

Datele vor fi evaluate cu atenție de Banca Centrală Europeană care, pentru ședința sa din 21 iulie a anunțat deja o creștere a dobânzilor, prima în 11 ani. Scopul BCE este de a readuce inflația din zona euro la aproximativ 2%, valoare considerată optimă.

Creșterea dobânzilor drenează lichidități din sistemul financiar, suma de bani în circulație fiind unul dintre factorii care pot contribui la creșterea generalizată a prețurilor.

„Nu cred că vom reveni la o situație de inflație scăzută. Scenariul a fost schimbat de o serie de forțe dezlănțuite de pandemie și de situația geopolitică”, a declarat miercuri președintele BCE, Christine Lagarde. (Rador)

sursă foto: dreamstime.com