​Socialiştii bulgari, aliaţi în fostul Guvern de coaliţie al premierului Kiril Petkov, au anunţat miercuri că nu vor sprijini un nou executiv condus de Petkov, în contextul deciziei sale de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters.

Kiril PetkovFoto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poziţia socialiştilor ar putea aduce Uniunea Europeană şi statul membru NATO mai aproape de organizarea de noi alegeri în toamnă, al patrulea scrutin din aprilie 2021, citează News.ro.

Socialiştii, care au relaţii apropiate Rusia, consideră inacceptabilă expulzarea diplomaţilor sub acuzaţia de spionaj.

Amânăm orice discuţii cu partidul PP (n.r. Continuăm Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern”, a declarat liderul socialist şi fostul vicepremier Kornelia Ninova.

Decizia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi este fără precedent... Pentru noi, este complet inacceptabilă”, a mai spus ea.

Ninova a precizat că Petkov a luat decizia de a-i expulza pe diplomaţii ruşi fără aprobarea Guvernului, iar partidul ei ar putea reveni la masa de negocieri în vederea formării unui nou Guvern de coaliţie cu PP în cazul în care Petkov nu este nominalizat pentru funcţia de premier.

Preşedintele Rumen Radev a refuzat să comenteze expulzările, declarând că nu are informaţii detaliate, dar şi-a exprimat speranţa că Petkov a luat în considerare consecinţele deciziei sale.

Partidul Continuăm Schimbarea al lui Petkov încearcă să adune o majoritate pentru un nou Guvern după ce cabinetul său a fost înlăturat printr-o moţiune de cenzură săptămâna trecută, dar analiştii au fost sceptici că ar putea reuşi încă dinainte de decizia socialiştilor.

Petkov a adoptat o poziţie neobişnuit de puternică împotriva Rusiei pentru o ţară care are legături culturale, religioase şi istorice cu Moscova şi care a fost mult timp o atracţie pentru turiştii ruşi. Nici Petkov, nici partidul său nu au fost imediat disponibili pentru declaraţii, citează News.ro.