Regina Elisabeta a II-a i-a acordat miercuri o audiență prim-ministrului Scoției, Nicola Sturgeon, la o zi după ce liderul a anunțat că va organiza un nou referendum privind independența Scoției în 2023, potrivit AFP.

Nicola SturgeonFoto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Suverana, în vârstă de 96 de ani, l-a primit pe liderul partidului SNP la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, unde este cazată în timp ce participă la o săptămână tradițională de evenimente regale în Scoția, alături de mai mulți membri ai familiei sale.

Îmbrăcată într-o rochie cu flori, ea a fost filmată în timpul întâlnirii fără bastonul pe care acum se bazează adesea. Nicola Surgeon i-a oferit o sticlă de whisky Johnnie Walker în ediție limitată.

Conținutul schimbului de replici nu a fost dezvăluit.

În pofida opoziției puternice a guvernului britanic, prim-ministrul scoțian și-a reafirmat marți hotărârea de a organiza un nou referendum privind independența Scoției la 19 octombrie 2023.

Ea a declarat că a cerut Curții Supreme să stabilească dacă Parlamentul scoțian are puterea de a legifera pentru un referendum fără acordul Londrei.

Scoțienii au fost deja consultați pe această temă în 2014 și au votat în proporție de 55% pentru a rămâne în cadrul Regatului Unit, iar pe baza acelui vot, premierul britanic Boris Johnson susține că un astfel de referendum poate avea loc doar "o dată la o generație".

"Nu este momentul potrivit pentru o schimbare constituțională", a declarat Johnson miercuri, de la Madrid, unde participă la summitul NATO.

El a spus că este "concentrat pe prioritățile" poporului britanic, cum ar fi criza costului vieții, dar a precizat că va analiza "cu atenție" propunerea.

Regina, care are apariții din ce în ce mai rare din cauza problemelor de mobilitate, a asistat marți la o paradă a forțelor armate la Edinburgh, zâmbind și purtând un baston.

La începutul lunii iunie, poporul britanic a sărbătorit timp de patru zile cea de-a 70-a aniversare a domniei Elisabetei a II-a, care este cel mai bătrân monarh în funcție din lume.