Şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a cerut miercuri includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE şi de asemenea în Constituţia Franţei, solicitare venită în urma recentei decizii a Curţii Supreme a SUA care a anulat în această ţară jurisprudenţa ce garanta dreptul femeilor la avort, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Manifestatie în timpul dezbaterilor privind dreptul la avortFoto: Nathan Howard / Getty Images / Profimedia

''În contextul acestui regres, şi inclusiv ca urmare a faptului că în Europa extrema dreaptă pune sub semnul întrebării dreptul la avort, rezultă importanţa de a-l înscrie ca drept fundamental'', a justificat Elisabeth Borne în declaraţii acordate presei în timp ce vizita un centru de planificare familială la Paris.

Unele grupuri parlamentare au anunţat deja proiecte de lege pentru înscrierea avortului ca un drept fundamental în Constituţia franceză.

''Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor'', a mai spus şefa guvernului francez, în opinia căreia decizia Curţii Supreme a SUA este ''un avertisment foarte ferm care ne arată că, în ce priveşte drepturile femeilor, nimic nu poate fi considerat ca obţinut definitiv''.

Salutată de conservatori şi criticată de progresişti, decizia Curţii Supreme a SUA privind avortul anulează jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic ''Roe v. Wade'' din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.

Fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu acum, însă potrivit unei analize New York Times avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

Printre cei care au reacţionat negativ faţă de această decizie se numără şi preşedintele francez Emmanuel Macron, care a descris avortul ca fiind un drept ''fundamental pentru toate femeile'' şi a cerut ca acesta să fie protejat.