Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat miercuri o nouă lege care permite autorităților să desemneze mai ușor opozanții interni drept „agenți străini”, unul dintre instrumentele folosite de Kremlin pentru a suprima disidența, relatează Reuters.

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Rusia a folosit eticheta de „agent străin” încă din 2012 pentru a desemna persoane și organizații despre care puterea consideră că desfășoară activități politice cu finanțare din străinătate.

Noua lege adoptată marți va permite acum autorităților să desemneze orice persoană drept agent străin doar datorită suspiciunii că ar fi sub „influneță străină”.

Definiția „activităților politice” a fost de asemenea extinsă pentru a include o gamă largă de activități considerate „contradictorii intereselor naționale ale Federației Ruse”.

Mutarea vine după 18 săptămâni de război în Ucraina într-o perioadă de ostilitate fără precedent față de Occident în Rusia, președintele Vladimir Putin avertizându-i pe ruși să fie în alertă pentru a identifica posibili trădători.

Oricine poate fi desemnat „agent străin” în Rusia sub noua lege

„Astăzi simțim ingerințe în problemele noastre interne atât din partea Statelor Unite și a Marii Britanii, cât și a altor state. Țara trebuie să se apere de acest lucru”, a declarat miercuri și Viaceslav Volodin, președintele Dumei, în timpul dezbaterilor privind proiectul de lege.

„Prin urmare subliniez încă o dată: cel care cântă cu vocea altcuiva, primește bani pentru asta, trebuie să înțeleagă: el este un agent al străinătății”, a adăugat el.

Însă textul legii prevede că persoanele pot fi desemnate agenți străini chiar dacă nu au primit bani din străinătate.

„Un agent străin este o persoană care a primit sprijin și (sau) este sub influență străină în alte forme”, afirmă proiectul de lege, explicând că sprijinul poate fi sub formă „organizațională, metodologică, științifică, tehnică sau alte forme de asistență diferite de cele legate de fonduri și proprietate”.

Cum sunt hărțuiți rușii pe care Kremlinul îi consideră indezirabili

Persoanele desemnate drept agenți străini, un termen din perioada Războiului Rece cu puternice conotații de spionaj, sunt obligate să pună un mesaj special în care să anunțe acest lucru la toate tipurile de conținut pe care îl produc, inclusiv la postările făcute pe rețelele de socializare rămase în Rusia.

„Agenții străini” sunt de asemenea supuși unor audituri financiare stricte și sunt obligați să raporteze frecvent veniturile pe care le obțin și cheltuielile pe care le efectuează.

Noua lege, care urmează să fie revizuită de camera superioară a parlamentului și semnată de Putin, prevede de asemenea ca persoanele desemnate drept agenți străini să nu mai poată primi nicio formă de sprijin financiar de la statul rus.

Un alt amendament prevede crearea unui registru separat pentru „persoanele afiliate agenților străini”. Andrei Lugovoy, unul dintre autorii proiectului de lege, afirmă că în acest registru ar putea fi trecute rudele agenților străini sau alte persoane care îi ajută să își desfășoare activitățile.

Puteri sporite pentru reprimarea vocilor critice

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, va obține la rândul ei puteri sporite, urmând să poată bloca orice site-uri web la cererea ministerului Justiției, fără a fi nevoie să aștepte aprobarea din partea unui judecător.

Pe lista agenților străini sunt incluse în prezent 167 de persoane și organizații, printre care ONG-uri, organizații de presă, activiști pentru drepturile omului și opozanți ai lui Vladimir Putin.

Rusia l-a desemnat pe faimosul șahist Garry Kasparov agent străin la sfârșitul lunii mai, după ce acesta, un critic vocal al Kremlinului, a condamnat în mod repetat războiul declanșat de Putin.

Novaia Gazeta, ultimul ziar independent din Rusia, a anunțat pe 28 martie că își suspendă activitatea până la sfârșitul războiului din Ucraina după ce a primit mai multe avertismente din partea Roskomnadzor legate de încălcarea legii privind „agenții străini”.