Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la summitul NATO de la Madrid, că a discutat cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden, despre suplimentarea trupelor în România.

Joe Biden și Klaus IohannisFoto: Susan Walsh / AP / Profimedia

”Am avut o scurtă discuție cu Biden înaintea summitului. (...) A repetat în cadrul sesiunii că suplimentează trupele din România cu un comandament de brigadă. (...) Anunțul este foarte, foarte bun pentru noi” a declarat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că anunțul lui Biden privind trupele din România exprimă încă o dată soliditatea parteneriatului strategic cu SUA. Decizia va avea un rol benefic pentru România, dar și pentru securitatea regiunii.

În același timp, Marea Neagră este cuprinsă în noul concept strategic adoptat miercuri de NATO.

De asemenea, a arătat că în acest document este reconfirmat angajamentul NATO pentru securitatea aliaţilor de pe Flancul Estic.

  • „Ca parte a întăririi posturii NATO pe Flancul Estic, se face referire la o prezenţă terestră substanţială şi persistentă, la întărirea apărării aeriene şi antirachetă, la pre-poziţionarea de echipamente militare şi îmbunătăţirea infrastructurii pentru asigurarea întăririlor, aspecte deosebit de importante pentru România.
  • Acum, atât nordul, cât şi sudul Flancului Estic au o structură similară, care se bazează pe prezenţa americană şi Grupurile de Luptă, ceea ce asigură coerenţa posturii pe întregul Flanc, aşa cum am cerut noi tot timpul”, a evidenţiat şeful statului.

Klaus Iohannis a anunţat şi că grupurile de luptă aliate, inclusiv cel din România, vor putea fi trecute la nivelul de brigadă, dacă va fi necesar.

  • „Urmare a deciziilor aliate din aceste zile, grupul de luptă înfiinţat în România poate fi crescut de la nivel de batalion, cum este stabilit în prezent, la nivel de brigadă, dacă situaţia de securitate o va impune.
  • Lucrăm îndeaproape cu Franţa, care este naţiune-cadru în această structură”, a spus şeful statului în marja participării la Summitul NATO de la Madrid.

El a adăugat că la Summitul NATO s-a decis ca grupurile de luptă să beneficieze de forţe de întărire precis alocate acestora şi de pre-poziţionări de echipamente, dar şi de muniţie.

O brigadă suplimentară va avea baza în România

SUA „îşi vor consolida poziţiile militare în Europa” pentru ca NATO să poată „răspunde la ameninţările venite din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian şi maritim”, a declarat, miercuri, preşedintele american Joe Biden la Summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, transmite Agerpres.

Liderul american a anunţat o consolidare a prezenţei militare şi a capacităţilor americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), în Marea Britanie, Germania şi Italia.

„Vom menţine o brigadă suplimentară” compusă în total din 5.000 de persoane, care îşi va avea baza în România, a declarat Joe Biden, adăugând că SUA vor proceda la „desfăşurări suplimentare în statele baltice”.

---------------