Reapariţia holerei a făcut o primă victimă în Irak, unde în ultimele 24 de ore au fost confirmate 17 cazuri noi, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de AFP.

HolerăFoto: Illia Uriadnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Provincia Kirkuk din nordul Irakului "a înregistrat primul deces provocat de această boală", a declarat Seif al-Badr, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, citat de agenţia de presă a statului irakian.

"În ultimele 24 de ore, 17 noi cazuri au fost recenzate, ridicând totalul la 76 de cazuri înregistrate în Irak de la începutul anului", a precizat el.

Reapariţia holerei în Irak a fost semnalată oficial în urmă cu zece zile în oraşul Sulaymaniyah, din regiunea autonomă Kurdistan, cu 10 cazuri, în Al-Muthanna, cu două cazuri, şi în Kirkuk, cu un caz.

Seif al-Badr nu a explicat motivele pentru care holera a reapărut în Irak.

Câte cazuri de holeră ar fi confirmate anual în lume

Ultima epidemie de amploare care a afectat această ţară datează din 2015, potrivit Ministerului Sănătăţii. Atunci, holera a afectat în special oraşul Bagdad şi provincia Babylone, situată la sud de capitala ţării, infectând sute de persoane.

Potrivit estimărilor, la nivel mondial sunt înregistrate între 1,3 milioane şi 4 milioane de cazuri de holeră în fiecare an, care cauzează între 21.000 şi 143.000 de decese.

Ce este holera

Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (Vibrio cholerae, varietatea el Tor).

Holera este o boală bacteriană răspândită de obicei prin apa contaminată. Aceasta provoacă diaree severă și deshidratare. Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele cu un sistem imunitar puternic, conform specialiștilor MedLife. Canalizarea modernă și tratarea apei au eliminat practic holeră în țările industrializate, însă boală este încă prezența în Africa, Asia de Sud și Haiti.

Riscul epidemiei de holeră este cel mai ridicat atunci când sărăcia, războiul sau dezastrele naturale îi forțează pe oameni să locuiască în condiții aglomerate, fără o igienă adecvată. Din fericire, holeră este ușor de tratat. Moartea rezultă din deshidratarea severă, care poate fi prevenită printr-o soluție de rehidratare simplă și ieftină.

Holeră se caracterizează prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare severă. Această boală poate fi fatală.

Ce simptome are holera

Manifestările holerei vor apărea după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă. Bolnavul nu are febră.

Majoritatea persoanelor infectate cu V. cholerae nu dezvoltă niciun simptom, deși bacteriile sunt prezente în fecale timp de 1-10 zile după infecție și sunt vărsate înapoi în mediul inconjurător, potențial infectând alte persoane.

Manifestările holerei:

  • volum mare de scaune diareice numite și „scaune de apă de orez”, deoarece seamănă cu apa care a fost folosită pentru a spală orezul;
  • vărsături;
  • crampe musculare;
  • pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, și deshidratare severă.

Tratamentul holerei

Holera este o boală ușor de tratat. Majoritatea persoanelor pot fi tratate cu succes prin administrarea promptă a soluției orale de rehidratare.

Holera necesită tratament imediat, deoarece boala poate cauza moartea în câteva ore.

Tratamentul se bazează pe înlocuirea pierderilor de lichid prin administrarea de lichide, timp de câteva zile, fie prin perfuzie intravenoasă, fie pe cale orală, dacă nu mai sunt episoade de vomă. Un tratament cu antibiotic poate fi prescris pentru evitarea propagării infecției în întregul organism.