Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a obținut "cooperarea deplină" din partea Finlandei și Suediei împotriva luptătorilor kurzi din PKK și a aliaților lor, a anunțat marți seara președinția turcă într-un comunicat, citat de AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Turcia a fost de acord cu intrarea acestor două țări nordice în NATO după mai bine de trei ore de discuții, marți, la Madrid, în marja summitului Alianței Atlantice.

"Turcia a obținut ceea ce și-a dorit", a declarat președinția turcă într-un comunicat.

Cele două țări candidate s-au angajat să "coopereze pe deplin cu Turcia în lupta" împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat de Ankara și de aliații săi occidentali drept o organizație teroristă, și împotriva mișcărilor afiliate la acesta, se arată în text.

Helsinki și Stockholm se angajează, de asemenea, să "manifeste solidaritate cu Turcia în lupta împotriva terorismului în toate formele sale".

În mod similar, cele două capitale au convenit să nu "impună restricții sau embargouri asupra industriilor de apărare", a continuat președinția.

Acestea au fost principalele solicitări ale Turciei pentru a-și ridica obiecția față de extinderea NATO pentru a include Suedia și Finlanda.

Potrivit Casei Albe, Turcia nu a cerut "concesii" din partea americanilor în schimbul acordului său privind Finlanda și Suedia.

Țările NATO vor "invita" oficial aceste două țări să se alăture Alianței miercuri, după ce veto-ul turc va fi ridicat, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg în fața presei la Madrid.

-----------