Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Rusia lucrează activ pentru a "normaliza" situația din Afganistan, invocând "responsabilitatea" Moscovei în zonă, în timpul unei vizite în Tadjikistanul vecin., potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP - The Associated Press / Profimedia

"Facem totul pentru a normaliza situația din țară (din Afganistan) și încercăm să construim relații cu forțele politice care controlează situația", a declarat Putin în timpul unui schimb de replici la Dușanbe cu omologul și aliatul său tadjik, Emomali Rakhmon.

"Dar pornim de la faptul că toate grupurile etnice din Afganistan, așa cum s-a mai spus, trebuie să participe pe deplin la conducerea țării", a continuat Vladimir Putin, potrivit imaginilor difuzate de presa rusă de stat.

"De aici, știți mai bine (...) ce trebuie făcut pentru ca situația din regiune, în această zonă în care avem o responsabilitate comună, să fie stabilă și să nu amenințe pe nimeni", i-a spus Putin liderului tadjik.

Aceasta este prima vizită în străinătate a președintelui rus de la începutul ofensivei din Ucraina, la 24 februarie.

Rusia are o bază militară mare în Tadjikistan, care are o frontieră de 1.200 de kilometri cu Afganistanul. Forțele tadjice se confruntă în mod regulat cu traficanții de droguri afgani.

Revenirea talibanilor la putere în august anul trecut a generat temeri de destabilizare în Tadjikistan, cea mai săracă țară din fosta URSS, care este foarte dependentă din punct de vedere economic de Rusia.

Liderul de la Kremlin este așteptat apoi să participe miercuri la un summit al țărilor de la Marea Caspică în Turkmenistan, o altă fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Tadjikistanul și Turkmenistanul sunt conduse cu o mână de fier de către președinții lor.

-----------