Liderii G7 au îndemnat marți China să respecte principiul soluționării pașnice a disputelor, făcând presiuni asupra Rusiei să înceteze invazia în Ucraina, transmite Reuters.

China și Rusia rămân apropiateFoto: Thissatan Kotirat / Alamy / Alamy / Profimedia

China ar trebui să facă presiuni asupra Rusiei pentru a retrage imediat și fără condiții trupele din Ucraina, a transmis G7, amintind de o hotărâre a Curții Internaționale de Justiție care cere Moscovei să își suspende operațiunea militară și de rezoluțiile aferente ale Adunării Generale a ONU.

Într-un comunicat care încheie summitul de trei zile din Alpii bavarezi, Grupul celor șapte democrații industriale bogate și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la situația din mările Chinei de Est și de Sud și s-a opus încercărilor unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție.

„Subliniem faptul că nu există niciun temei juridic pentru pretențiile maritime expansioniste ale Chinei în Marea Chinei de Sud", a spus sursa citată.

Liderii G7 s-au declarat „grav îngrijorați" de situația drepturilor omului în China, inclusiv de munca forțată din Tibet și Xinjiang. De asemenea, China ar trebui să își onoreze angajamentele privind respectarea drepturilor, a libertății și a unui grad ridicat de autonomie în Hong Kong, au declarat aceștia.

Într-un limbaj fără precedent, liderii G7 au evidențiat, de asemenea, politicile chinezești care nu sunt de piață, despre care au spus că denaturează economia globală, și s-au angajat să colaboreze pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile și lucrătorii lor.