O tornadă formată luni în orașul de coastă Zierikzee din sud-vestul Țărilor de Jos a ucis cel puțin o persoană, a rănit alte nouă și a provocat pagube materiale importante, fiind primul fenomen natural de acest fel care a făcut victime în ultimele trei decenii, relatează AFP.

Orașul Zierikzee din sud-vestul Țărilor de Jos a fost măturat de o tornadăFoto: Profimedia Images

Tornada, care s-a format la începutul sezonului turistic în acest oraș de la malul mării, a distrus mai multe case, a spulberat acoperișuri și doborât copaci pe mașini.

„Pagubele sunt considerabile pe mai multe străzi la Zierikzee. În afară de ţigle şi arbori, au fost smulse acoperşurile a patru case”, au anunţat autorităţile din provincia Zeland, în sud-vest.

„Din nefericire, o persoană a murit în tornadă”, au anunţat oficialii, precizând că un rănit a fost spitalizat şi alte opt persoane rănite aufost îngrijite la faţa locului de ambulanţieri.

Victima este un turist, lovit în cap de o ţiglă în zona portuară a oraşului, potrivit ziarului local Provinciale Zeeuwse Courant.

Imaginile tornadei deasupra oraşului Zierikzee, la 70 de kilometri sud-vest de Rotterdam, au circulat intens pe reţelele de socializare.

Viteza vânturilor dintr-o furtună care a traversat ţara în acelaşi timp au atins aproximativ 75 de kilometri pe oră, a anunţat Institutul Regal de Meteorologie al Ţărilor de Jos, citat de Reuters.

Tornadele sunt rare în Ţările de Jos, dar mai frecvente în lunile de vară, potrivit Institutului Regal de Meteorologie al Ţărilor de Jos.

Zierikzee se află pe una dintre insulele legate între ele printr-un pod care alcătuisc provincia Zeland şi în care există un port istroic frecventat de turişti şi ”Marele Turn” din secolul al XV-lea.