Cel puțin 46 de persoane au fost găsite moarte într-un camion abandonat la periferia orașului San Antonio din Texas. Mașini precum cea descoperită luni, la aproximativ 250 de kilometri de frontiera cu Mexic, sunt un mijloc de transport folosit frecvent de migranţii care încearcă să intre în Statele Unite, potrivit BBC.

Cadavrele a zeci de migranti, găsite într-un camion abandonat in TexasFoto: Captura

"Până acum am preluat circa 46 de cadavre", a spus şeful pompierilor din San Antonio, Charles Hood.

De asemenea, alte 16 persoane, între care patru copii, au fost duse la spital. Supraviețuitorii sufereau de insolație și epuizare din cauza căldurii. Camionul, care fusese abandonat de către șofer, nu avea aer condiționat, iar înăuntru nu era niciun strop de apă, conform reprezentantului serviciului de pompieri.

În San Antonio, vremea este caniculară în timpul verii, iar luni temperaturile au ajuns până la 39,4 grade Celsius.

San Antonio, care se află la aproximativ 250 de kilometri de granița dintre SUA și Mexic, este o rută importantă de tranzit pentru traficanții de persoane.

„Nu ar trebui să deschidem un camion și să vedem grămezi de cadavre acolo”

Traficanții de persoane folosesc adesea camioane pentru a transporta migranți fără acte racolați din zone îndepărtate, după ce au reușit să treacă în Statele Unite.

„Nu ar trebui să deschidem un camion și să vedem grămezi de cadavre acolo. Niciunul dintre noi nu vine la lucru imaginându-și asta”, a spus şeful pompierilor din San Antonio, citat de BBC.

„Au avut familii și probabil că încercau să găsească o viață mai bună. Nu este nimic altceva decât o tragedie îngrozitoare”, a afirmat, la rândul său, primarul din San Antonio, Ron Nirenberg.

Ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, şi-a exprimat regretul într-o postare pe Twitter în legătură cu această tragedie şi a transmis că, deși nu este cunoscută încă naționalitatea victimelor, un consul mexican va merge la faţa locului.

Guvernatorul republican al statului Texas, Greg Abbott, a profitat de această tragedie pentru a arunca vina pe preşedintele democrat Joe Biden: „Biden este responsabil de aceşti morţi. Ei sunt rezultatul politicii sale de deschidere a frontierelor”.

O tragedie similară a generat emoţie în 2017, când zece migranţi au fost descoperiţi fără viaţă într-o remorcă supraîncălzită oprită într-o parcare în apropiere de San Antonio, notează AFP.