Fostul preşedinte socialist al Republicii Moldova Igor Dodon a fost sub învinuire luni de către Procuratura Generală de la Chișinău într-un al doilea dosar penal, sub acuzația de "depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat", scrie deschide.md. Reamintim că la jumătatea acestei luni Dodon a fost reținut, iar apoi plasat în asrest la domiciliu într-un alt dosar, pentru corupţie pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul președinte al Republicii Moldova a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”, vizând fapte din perioada 2008-2009, când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului.

Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008, directorul general al SA „Energocom” a încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova cu o companie străină din Ungaria.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină, prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008, inclusiv, a fost de 0,053 dolari pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%.

Conform Procuraturii Republicii Moțldova, ,,Energocom” ar fi suferit un prejudiciu de 11.92.173 de dolari, bani care ar fi fost transferați ulterior în conturile unor companii off-shore. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatori.

La jumătatea acestei luni, Dodon a fost reținut, iar apoi plasat în asrest la domiciliu într-un alt dosar, pentru corupţie pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.

„Dosarul Sacoșa” a fost deschis de procurorii de la Chișinău după apariţia unor imagini în care fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc i-a dat lui Dodon o pungă în care ar fi fost bani destinaţi achitării salariilor angajaţilor Partidului Socialiştilor.

Potrivit procurorului Mariana Cherpec de la Procuratura Generală a Republicii Moldova, dosarul vizează infracțiunile de coruperea pasivă, acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.

Dodon a fost președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020 după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 într-un scrutin marcat de mari probleme de vot în diaspora.