Agenția de reglementare i-a ordonat companiei Juul să-și retragă produsele de pe piață, o lovitură pentru firma învinuită că a generat o răspândire națională a vapării în rândurile adolescenților.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar foarte repede Juul a reușit să obțină o suspendare temporară (până cel mai târziu pe 12 iulie) a interdicției de către o curte de apel federală.

Agenția pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration – FDA) a SUA o acuzase pe Juul de publicarea unor „date insuficiente și contradictorii” privind „profilul toxicologic” al unora dintre produsele sale și afirmase firma nu a putut demonstra că „marketingul produselor sale poate fi corespunzător pentru protejarea sănătății publice”.

În replică, Joe Murillo, șeful departamentului pentru reglementări al companiei, a spus că Juul a oferit suficiente date la toate problemele solicitate de autorități. Aplicația companiei, depusă cu doi ani în urmă, includea comparații cu țigările combustibile și alte produse.

Apărute cu mai bine de un deceniu în urmă, e-țigaretele au venit cu pronisiunea de a oferi fumătorilor o alternativă mai puțin dăunătoare. Dispozitivele încălzesc nicotina în vapori care sunt inhalați („vapare”), fără a produce chimicalele toxice rezultate din arderea tutunului.

Dar cercetările ulterioare au avut concluzii contradictorii dacă-i ajută în realitate pe fumători să se lase. Însă piața vapării a explodat, sute de companii vânzând o mulțime de dispozitive și soluții cu nicotină în concentrații și arome variate.

Idee a doi studenți de la universitatea Stanford, Juul a fost lansată în 2015 și în doi ani a devenit lider de piață. Juul încă acoperă 50% din piață, după ce FDA i-a limitat conținutul lichidelor la n

icotină și aromă de mentă, dar a controlat și 75%. Gigantul Altria, care produce țigările Marlboro, a plătit în 2018 aproape 3 miliarde pentru 35% din Juul.

Acum, Curtea de Apel din Districtul Columbia a suspendat până pe 12 iulie interdicția de a se vinde produse Juul pe piața americană, motivând că are nevoie de timp pentru a analiza apelul petentei.

(Surse: The Associated Press, The Washington Post)