Poliția turcă a arestat duminică la Marșul LGBTQ Pride de la Istanbul peste 200 de persoane, printre care activiști și jurnaliști, inclusiv un fotograf AFP.

participant Pride Istanbul 2022 batut de jandarmiFoto: Captura

Chiar înainte de începerea mitingului, polițiștii au efectuat o primă descindere în forţă în mai multe baruri şi pe străzile cartierului Cihangir, în jurul emblematicei pieţe Taksim, arestând "la întâmplare" persoane care se aflau acolo, a constatat AFP.

Potrivit organizatorilor marșului, aproximativ 200 de persoane în total au fost reținute în mai multe etape și au început să fie eliberate treptat la începutul serii.

ONG-ul Kaos GL, care militează pentru promovarea și protecția persoanelor LGBTQ+, numărase anterior „mai mult de 150” de arestări după-amiaza.

Amnesty International a cerut „eliberarea necondiționată și imediată” a acestora pe Twitter.

Ca în fiecare an acum, Marșul Pride a fost interzis oficial de guvernatorul orașului, dar sute de demonstranți fluturând steaguri curcubeu s-au adunat pe străzile adiacente Pieței Taksim, care este complet închisă publicului.

Manifestanţii au defilat puţin peste o oră pe străzile cartierului Cihangir, susţinuţi de localnici care îi urmăreau de la ferestrele caselor lor.

Comisarul european pentru drepturile omului Dunja Mijatovic ceruse vineri "autorităţilor din Istanbul să ridice interdicţia în vigoare asupra Marşului mândriei şi să garanteze securitatea manifestanţilor paşnici".

"Drepturile umane ale persoanelor LGBT în Turcia trebuie să fie protejate", a adăugat ea, cerând "să se pună capăt stigmatizării lor".