Declarațiile lui Dmitri Medvedev referitoare la decizia istorică a Consiliului European privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina fac parte din retorica falsă a Kreminului, a transmis duminică Ministerul Afacerilor Externe de la București.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dmitri Medvedev, unul din principalii propagandiști ai lui Putin, a criticat pe Telegram dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București care doresc refacerea României Mari. Medvedev a avertizat că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei.

MAE a transmis că aceste afirmații denotă, pe lângă obișnuita retorică falsă a Kremlinului, un anumit grad de frustrare, ceea ce demonstrează că decizia Consiliului European este una istorică și corectă, locul Rep. Moldova fiind în Uniunea Europeană. În plus, MAE subliniază că extinderea UE spre est are o importanță strategică deosebită.

Redăm integral precizările de presă ale Ministerul Afacerilor Externe român la declarațiile recente ale lui D. Medvedev:

  • Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.
  • Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii.