Primarii mai multor capitale europene au picat în capcana unui deepfake: au susținut convorbiri video cu presupusul lor omolog de la Kiev, doar că interlocutorul nu era Vitali Klitschko, deși semăna cu acesta. Cei care au fost păcăliți sunt primarii din Berlin, Madrid și Viena, relatează The Guardian.

deepfake 1Foto: Pexels

Primarul Berlinului, Franziska Giffey, a participat vineri la un apel programat pe platforma de videoconferință Webex cu o persoană despre care a spus că arată și suna ca Klitschko.

Abia după aproximativ 15 minute de discuții, când presupusul primar al Kievului a început să vorbească despre problema refugiaților ucraineni care înșală statul german prin intermediul ajutoarelor și a cerut să fie repatriați în Ucraina pentru a fi înrolați, Giffey a devenit suspicioasă.

Când conexiunea a fost întreruptă pentru scurt timp, primăria Berlinului l-a contactat pe ambasadorul ucrainean în Germania, care a confirmat că persoana din apelul video nu este adevăratul Klitschko, relatează Der Spiegel.

Deepfakes folosesc o formă de inteligență artificială numită deep learning pentru a realiza imagini cu evenimente false sau pentru a crea animații ale politicienilor făcând declarații false.