Președintele brazilian Jair Bolsonaro a calificat drept "inadmisibil" faptul că o fetiță de 11 ani și-a întrerupt legal sarcina după ce a fost violată, într-o țară în care dreptul la avort este încă foarte restricționat, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

"Când vorbim despre ȘAPTE LUNI de sarcină, nu contează cum a fost conceput copilul, sau dacă avortul este legal sau nu în acest caz. Este inacceptabil să ucizi această ființă lipsită de apărare", a declarat șeful statului pe Twitter.

"Singura certitudine în legătură cu această tragedie este că fetița și copilul sunt victime, suflete nevinovate, care nu ar trebui să plătească pentru lucruri de care nu sunt vinovate, ci să fie protejate (...) de hărțuirea grupurilor pro-avort", a adăugat el.

Președintele de extremă dreapta a publicat și o fotografie a unui incubator cu un bebeluș născut prematur la 25 de săptămâni, cu patru săptămâni mai tânăr decât fătul fetei.

Fata a reușit în cele din urmă să facă avort, după o luptă juridică dificilă. Un spital a refuzat inițial să efectueze avortul, deși era legal, iar un judecător a determinat-o apoi să renunțe la el la începutul lunii mai, sugerându-i să dea copilul spre adopție, potrivit presei braziliene.

Cazul a făcut vâlvă în Brazilia, iar sloganul "Criança não é mãe" (un copil nu este o mamă) a devenit viral pe rețelele de socializare.

În Brazilia, întreruperea voluntară a sarcinii (avortul) este permisă numai în caz de viol, risc pentru mamă sau malformație gravă a fătului. În alte cazuri, este considerată o infracțiune, pedepsită cu închisoare de la unu la trei ani.

Jair Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, ales în 2018 cu un sprijin masiv din partea cercurilor evanghelice, a declarat în repetate rânduri că, dacă ar fi după el, avortul "nu ar fi niciodată legal" în Brazilia.