Un politician nigerian şi soţia sa au fost acuzaţi că au complotat să aducă în Marea Britanie un băiat de 15 ani, fără adăpost, pentru a-i preleva organele, relatează The Guardian citat de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ike Ekweremadu, în vârstă de 60 de ani, senator din opoziţie şi fost adjunct al preşedintelui Senatului, şi soţia sa, Beatrice Nwanneka Ekweremadu, în vârstă de 55 de ani, s-au prezentat joi la Curtea Magistraţilor Uxbridge, din vestul Londrei.

Cuplul a fost arestat, marţi, pe Aeroportul Heathrow înaintea unui zbor în Turcia, potrivit instanţei. Ambii neagă acuzaţiile aduse.

Poliţia a spus că băiatul, care ar fi fără adăpost, este sub protecţie.

Ekweremadu este un senator de opoziţie în statul Enugu, din sudul Nigeriei. El este, de asemenea, director la o firmă de avocatură şi de mai multe decenii este o figură importantă în politica statul nigerian.

Cuplul a fost acuzat că a conspirat în vederea aranjării şi/sau facilitării călătoriei unei persoane cu scopul de a o exploata ”Este conspiraţie în legătură cu infracţiunile vizând traficului de persoane în scopul recoltării de organe”, a declarat procurorul Damla Ayas.

Procuratura a informat instanţa că problemele de jurisdicţie înseamnă că este necesar acordul procurorului general astfel încât procesul să poată continua. Cuplul a fost arestat preventiv până la următoarea apariţie în faţa instanţei, pe 7 iulie. Ekweremadu a negat acuzaţiile cu privire la traficul de persoane.

El a spus că în niciun moment nu a aranjat transportul unei persoane cu intenţia de a o explota, mai afirmat Ayas. Soţia lui, de profesie contabilă, a negat, de asemenea, acuzaţiile în declaraţia pregătită în avans.

Ancheta a fost lansată de echipa de criminalistică a Poliţiei Metropolitane după ce detectivii au fost alertaţi cu privire la potenţiale infracţiuni în temeiul legislaţiei moderne privind sclavia, în luna mai. Acuzaţiile se referă la presupusa activitate desfăşurată între 1 august 2021 şi 5 mai 2022. ”Nu există nicio îndoială că aceasta este o acuzaţie serioasă. Domnul Ekweremadu este membru al Senatului din Nigeria. El a deţinut anterior un rol şi mai înalt ca vicepreşedinte al Senatului. Este membru al baroului din Nigeria. Este director într-o firmă de avocatură care îi poartă numele”, a declarat Gavin Irwin, avocatul lui Ike Ekweremadu.

În plus, avocata lui Beatrice Nwanneka Ekweremadu a precizat că femeia nu a fost niciodată complice sau implicată în vreun ”presupus trafic ilegal”, fiind o ”contabilă financiară, cu un palmares impecabil”. ”Recoltarea organelor este o problemă enormă în Nigeria. Aceasta este prima urmărire penală din Marea Britanie de care am auzit”, a spus Debbie Ariyo, directorul executiv al organizaţiei caritabile Africans Unite Against Child Abuse (Afruca - Africanii se unesc împotriva abuzului asupra copiilor).

Un raport Interpol de anul trecut a constatat că traficul pentru prelevarea organelor constituie preocupare deosebită în nordul şi vestul Africii, ”unde comunităţile sărace şi populaţiile strămutate sunt expuse unui risc mai mare de exploatare”.