Mohamed bin Salman a fost primit de președintele turc la trei ani și jumătate de la eveniment - scrie cotidianul spaniol ABC, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prințul moștenitor saudit Mohamed bin Salman a sosit miercuri la Ankara, au declarat oficialii turci, la trei ani și jumătate după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul țării sale din Istanbul. Liderul de facto al celui mai mare exportator de petrol din lume va fi primit de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a călătorit în regatul arab la sfârșitul lunii aprilie.

Aceste vizite au reînviat relațiile dintre cele două țări, după nouă ani de tensiuni izvorâte de la revoltele populare din Primăvara Arabă și agravate de asasinarea lui Khashoggi. De când a fost numit prinț moștenitor, pe 21 iunie 2017, Mohammed bin Salman, cunoscut popular sub inițialele sale MBS, și-a consolidat puterea în timp ce a liberalizat unele aspecte ale societății saudite.

Dar eforturile sale de a moderniza imaginea regatului ultra-conservator au fost măturate de afacerea Khashoggi. Acest jurnalist saudit, care a locuit în Statele Unite și a colaborat cu ziarul „The Washington Post”, a fost ucis și dezmembrat la consulatul regatului din Istanbul pe 2 octombrie 2018 și rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.

După șocul generat de crimă, Erdogan a spus că în aceasta au fost implicate „cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit. După un proces judiciar opac în Arabia Saudită, cinci persoane au fost condamnate la moarte și trei la închisoare, dar sentințele nu au fost executate.

Prințul a depășit de atunci ostracismul diplomatic, iar președintele american Joe Biden plănuiește o călătorie în Orientul Mijlociu la mijlocul lunii iulie, cu o vizită în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu moștenitorul. Președintele francez Emmanuel Macron a fost în regat în decembrie, încheind un turneu regional cu o vizită la Jeddah.