Turcia şi Israelul au început să lucreze la restabilirea reprezentării diplomatice reciproce la nivel de ambasadori, a declarat joi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, în contextul în care cele două state încearcă să pună capăt relaţiilor tensionate de peste un deceniu.

Yair Lapid și Mevlut CavusogluFoto: Necati Savas / AP - The Associated Press / Profimedia

Turcia şi Israelul şi-au expulzat reciproc ambasadorii în 2018 şi au făcut schimb de acuzaţii în legătură cu conflictul israeliano-palestinian, amintește Agerpres.

Sectorul energetic a apărut ca un domeniu-cheie de cooperare potenţială în contextul eforturilor de restabilire a relaţiilor.

„Vom continua vizitele reciproce la nivel înalt în viitorul apropiat. Am lansat munca pentru ridicarea reprezentării noastre diplomatice la nivel de ambasadori”, a spus Cavusoglu într-o conferinţă de presă cu omologul său Yair Lapid.

Vizite reciproce

Lapid a întreprins o vizită la Ankara după luni de încălzire a relaţiilor, dar într-un context de îngrijorare a Israelului că cetăţeni ai săi ar putea fi ţinta unor atacuri ale agenţilor iranieni în Turcia.

„În ultimele săptămâni, vieţile unor cetăţeni israelieni au fost salvate graţie cooperării de securitate şi diplomatice între Israel şi Turcia. Suntem încrezători că Turcia ştie cum să le răspundă iranienilor în această privinţă”, a afirmat Lapid.

Mevlut Cavusoglu s-a aflat luna trecută în Israel pentru a încuraja extinderea cooperării economice, vizita sa fiind prima a unui înalt demnitar turc după 15 ani.

În anii de adversitate, Turcia şi Israelul au menţinut relaţiile comerciale, al căror nivel a atins 6,7 miliarde de dolari în 2021, după 5 miliarde în 2019 şi 2020.

Yair Lapid urmează să ia locul lui Naftali Bennett şi să devină prim-ministru al guvernului interimar, în urma acordului între cei doi politicieni de a dizolva parlamentul şi a convoca alegeri anticipate.