Autoritățile de reglementare antitrust ale UE au deschis joi o investigație de amploare privind propunerea de achiziție a operațiunilor slovene ale rivalului austriac OMV de către grupul ungar MOL, autoritățile europene fiind îngrijorate de faptul că tranzacția ar putea afecta concurența, transmite Reuters.

Benzinarie MOLFoto: molgroup.info

MOL și compania croată de petrol și gaze INA , al cărei cel mai mare acționar este MOL, au anunțat în urmă cu un an acordul de achiziționare a OMV Slovenija, al doilea cel mai mare retailer de benzină din Slovenia.

MOL a solicitat luna trecută aprobarea antitrust a UE pentru această tranzacție, dar nu a oferit nicio concesie pentru a răspunde preocupărilor autorității europene de aplicare a normelor de concurență după o analiză preliminară.

Comisia Europeană s-a declarat îngrijorată de faptul că acordul de fuziune a celui de-al doilea și celui de-al treilea mare furnizor de carburanți din Slovenia ar putea reduce concurența.

„Pentru a ne asigura că prețurile carburanților la pompă nu sunt umflate în mod artificial din cauza lipsei de concurență, trebuie să urmărim îndeaproape consolidarea", a declarat vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, într-un comunicat.

Comisia a invocat, de asemenea, barierele ridicate pentru intrarea pe piață a potențialilor rivali.

Aceasta va decide până la 28 octombrie dacă va autoriza sau bloca tranzacția.