Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la o metodă "diferită" de guvernare în Franţa, în primul său comentariu public după alegerile legislative de duminică, transmit CNN și news.ro. Vorbind într-un discurs naţional miercuri, Macron a declarat că a recunoscut "fracturile profunde" din ţară.

Emmanuel Macron, președintele FranțeiFoto: Gonzalo Fuentes / AP - The Associated Press / Profimedia

"Nu pot ignora fracturile, diviziunile profunde care traversează ţara noastră şi care se reflectă în componenţa noii Adunări [Naţionale]", a spus el.

Alegătorii francezi au ales duminică, pentru prima dată în ultimele decenii, un parlament fără majoritate absolută, răpindu-i lui Macron sprijinul legislativ de care s-a bucurat pentru primul său mandat.

Partidul preşedintelui rămâne cel mai mare bloc, dar acum are nevoie de colaborarea altor grupuri politice pentru a trece legi.

Subliniind experienţele recente ale Germaniei şi Italiei, Macron a declarat că "nicio forţă politică nu poate face legi singură".

"Trebuie să învăţăm în mod colectiv să guvernăm şi să legiferăm diferit", a adăugat el.

După întâlnirea cu liderii blocurilor politice din opoziţie, Macron a declarat că "majoritatea" şi-a exprimat dorinţa de a evita un "blocaj" în Adunarea Naţională.

Blocul Ensemble! al lui Macron a obţinut duminică 245 de locuri, mai puţin decât cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută în Adunarea Naţională franceză.

Coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES), o coaliţie de pan-stânga condusă de Jean-Luc Mélenchon, o figură de extremă-stânga, s-a clasat pe locul al doilea, cu 131 de locuri, potrivit rezultatelor Ministerului de Interne.

La celălalt capăt al spectrului politic, partidul de extremă-dreapta Raliul Naţional al lui Marine Le Pen a obţinut între timp un număr record de 89 de locuri, plasându-se pe locul al treilea.

Macron, care a câştigat al doilea mandat la alegerile prezidenţiale din aprilie, va deveni primul preşedinte francez în exerciţiu fără o majoritate parlamentară de la reforma electorală din 2000.

El intră acum pe un teritoriu necunoscut de negociere şi compromis, după cinci ani de control incontestabil.

Coaliţia sa este de aşteptat să încerce să formeze alianţe cu alte partide politice, inclusiv să se apropie de dreapta tradiţională, care a ieşit pe locul patru duminică.

Franţa ar putea fi aruncată în paralizie politică dacă nu reuşeşte să facă alianţe. Dar ar putea însemna, de asemenea, că Macron va avea dificultăţi în a trece agenda sa legislativă, inclusiv un plan nepopular de creştere a vârstei de pensionare, împreună cu planurile de integrare mai profundă cu Uniunea Europeană.