Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins miercuri ideea unui guvern de uniune naţională, considerând-o 'nejustificată în acest moment' pentru depăşirea crizei în urma alegerilor legislative de duminică, dar chemând în acelaşi timp la un compromis cu forţele politice pentru constituirea 'unei majorităţi clare', relatează AFP.

Emmanuel Macron, președintele FranțeiFoto: Gonzalo Fuentes / AP - The Associated Press / Profimedia

Adresându-se francezilor pentru prima oară după scrutinul de duminică, Macron a recunoscut 'fracturile' scoase la iveală de aceste alegeri şi a făcut un apel la clasa politică 'să înveţe să guverneze şi legifereze diferit'.

Preşedintele francez mai dispune doar de o majoritate relativă în Adunarea Naţională după legislativele de duminică şi trebuie să găsească alianţe fie caz cu caz, fie în cadrul unei coaliţii.

'Pentru a avansa util, revine acum grupurilor politice să spună în deplină transparenţă până unde sunt pregătite să meargă', a afirmat Macron.

Subliniind că scrutinul a făcut 'din majoritatea prezidenţială prima forţă politică a Adunării Naţionale', dar fără majoritate absolută, 'responsabilitatea sa este, aşadar, de a se lărgi, construind fie un contract de coaliţie, fie majorităţi text cu text'.

Aruncată în incertitudine, Franţa este puţin obişnuită cu acest tip de scenariu, contrar partenerilor săi europeni precum, spre exemplu, Germania, după cum a amintit Macron în discursul său, potrivit Agerpres.