Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit miercuri seara la Teheran pentru o vizită de două zile, unde s-a întâlnit cu președintele iranian Ebrahim Raissi, au declarat surse oficiale, citate de AFP.

Serghei LavrovFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

"Lavrov s-a întâlnit cu președintele Raissi la sosirea sa la Teheran", a relatat site-ul televiziunii de stat Iribnews.

Diplomatul rus urmează să "discute cu oficialii iranieni despre acordul nuclear, situația din Ucraina, Siria și Afganistan, consolidarea cooperării comerciale și energetice, precum și despre dezvoltarea cooperării în regiunea eurasiatică și în Caucaz", a precizat aceeași sursă.

În cursul zilei, agenția oficială Irna a relatat că Lavrov "se va întâlni joi cu ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian", fără a oferi mai multe detalii.

Călătoria are loc în contextul în care Iranul și Rusia, două țări care fac obiectul unor sancțiuni internaționale, au declarat în luna mai că doresc să își consolideze relațiile în sectoarele energetic și comercial, în urma unei vizite a vicepremierului rus la Teheran.

De asemenea, aceasta intervine în contextul negocierilor privind programul nuclear iranian, lansate la Viena în aprilie 2021 între Iran și marile puteri (Rusia, SUA, China, Franța, Marea Britanie și Germania), care sunt în impas din martie.

Negocierile de la Viena, în care SUA sunt implicate indirect, au ca scop să readucă Washingtonul în acordul internațional din 2015 de limitare a activităților nucleare ale Iranului în schimbul scutirii de sancțiuni internaționale.

Pactul este muribund de când SUA s-au retras unilateral în 2018 și au reimpus măsuri punitive asupra Teheranului. Ca răspuns, Iranul a renunțat treptat la angajamentele sale, negând în același timp că dorește să obțină o bombă atomică.

Scopul discuțiilor de la Viena este, de asemenea, de a readuce Teheranul la respectarea deplină a angajamentelor sale internaționale privind programul său nuclear, în schimbul ridicării sancțiunilor împotriva Iranului.

Dar aceste discuții au fost în impas din martie.

Mult timp antagoniste, relațiile dintre Rusia și Iran s-au îmbunătățit în ultimii ani, cu o apropiere politică și militară evidentă, datorită intereselor geopolitice comune, iar cele două țări cooperează în diverse domenii.

Moscova joacă un rol central în punerea în aplicare a pactului din 2015, în special prin primirea de tone de uraniu îmbogățit în exces de la Teheran.

Președintele iranian Ebrahim Raissi a vizitat Moscova în ianuarie, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin și a prezentat un plan de consolidare a relațiilor dintre cele două țări în următorii 20 de ani.