Autorităţile sanitare din Marea Britanie sunt în alertă după ce în sistemul de canalizare al Londrei au fost descoperite mostre ale virusului care provoacă poliomielita, o boală considerată eradicată în Marea Britanie din anul 2003, relatează agenţia EFE. Virusul ar fi fost adus din țări asiatice sau africane, însă până acum nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire.

Londra, capitala Marii BritaniiFoto: Dreamstime.com

Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) a precizat că mostre ale mai multor poliovirusuri relaţionate genetic au fost culese între lunile februarie şi iunie la uzina de ape reziduale a suburbiei londoneze Beckton, care deserveşte circa patru milioane de persoane.

Autoritățile sanitare susțin că majoritatea populaţiei din Londra a fost vaccinată în copilărie împotriva acestei boli care poate provoca leziuni ale măduvei spinării şi paralizia unor muşchi.

Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 14% dintre londonezi nu au primit primele trei doze necesare ale vaccinului.

Marea Britanie nu a raportat cazuri de îmbolnăvire

Mostre izolate ale virusului au fost detectate şi în trecut în apele reziduale din Marea Britanie, dar acestea proveneau de la persoane care au primit în alte ţări un vaccin oral împotriva poliomielitei ce poate lăsa urme ale unei variante slăbite a agentului patogen.

Agenţia sanitară britanică presupune că virusul detectat acum a fost adus de o persoană venită din străinătate, din ţări precum Afganistan, Pakistan sau Nigeria, şi care a infectat alte persoane.

UKHSA subliniază că deocamdată nu au fost descoperite cazuri de îmbolnăvire, dar a îndemnat cadrele medicale „să investigheze aprofundat şi să notifice orice caz suspect de paralizie acută flacidă” care nu poate fi explicat prin cauze neinfecţioase.

Aceeaşi agenţie a cerut centrelor sanitare britanice să se asigure că pacienţii lor au primit dozele de vaccin împotriva poliomielitei şi să pună un accent special pe imunizarea „noilor migranţi, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor”.

(Sursă Agerpres)

Sursă foto: Dreamstime.com